Konfitura z truskawek
Konfitura z truskawek to prawdziwy lek na nostalgiczne wspomnienia lata. Ta cudowna, słodka i pełna aromatu truskawek delicja, to idealny dodatek do deserów, śniadań czy podwieczorków. Wybierając ten przepis na konfiturę z truskawek, stawiasz na tradycyjne, domowe smaki i najwyższą jakość składników. Przepis ten, wpisuje się w przyjazną dla domowego budżetu i zdrowia filozofię DIY, zachęcając do samodzielnego przygotowania przetworów w naszej kuchni. Cudowny smak truskawek zniewoli Twoje kubki smakowe, a intensywny, słodki aromat, rozchodzący się po domu podczas gotowania, wprawi Cię w doskonały nastrój. Czas zabrać się do dzieła!
admin
Składniki:
- 1 kilogram truskawek
- 50-60 dekagramów cukru
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
Konfitura z truskawek – jak zrobić?
- Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok. Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam je ok. 40 minut na wolnym ogniu. Jeśli pojawiała się piana ściągałam jej nadmiar łyżką. Nie mieszałam. Zestawiłam z ognia i pozostawiłam do następnego dnia.
- Na drugi dzień gotowałam moją konfiturę ok. 15 minut i przełożyłam gorącą do słoików. Napełnione i zakręcone słoiki przekręcałam wieczkiem do dołu.
- Kiedy już ostygły schowałam do spiżarni.
xxxx – dodatkowe informacje
* xxxxx można dodać do owoców od 50-80 dkg jeśli ktoś lubi słodką
* zamiast xxxx cytrynowego można dodać soku z cytryny
* nie mieszałam xxxxxxx, sprawdza się ta metoda podczas robienia powideł ze śliwek – nie przywierają do garnka
* xxxxxxxx robię pod koniec sezonu truskawkowego kiedy owoce mają winny smak i piękny bordowy kolor
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Konfitura z porzeczek i żurawiny
Następny przepis: Konfitura z zielonych orzechów włoskich