Konfitura z truskawek

Konfitura z truskawek

Konfitura z truskawek to prawdziwy lek na nostalgiczne wspomnienia lata. Ta cudowna, słodka i pełna aromatu truskawek delicja, to idealny dodatek do deserów, śniadań czy podwieczorków. Wybierając ten przepis na konfiturę z truskawek, stawiasz na tradycyjne, domowe smaki i najwyższą jakość składników. Przepis ten, wpisuje się w przyjazną dla domowego budżetu i zdrowia filozofię DIY, zachęcając do samodzielnego przygotowania przetworów w naszej kuchni. Cudowny smak truskawek zniewoli Twoje kubki smakowe, a intensywny, słodki aromat, rozchodzący się po domu podczas gotowania, wprawi Cię w doskonały nastrój. Czas zabrać się do dzieła!

Składniki:

  • 1 kilogram truskawek
  • 50-60 dekagramów cukru
  • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny

Konfitura z truskawek – jak zrobić?

  1. Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok. Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam je ok. 40 minut na wolnym ogniu. Jeśli pojawiała się piana ściągałam jej nadmiar łyżką. Nie mieszałam. Zestawiłam z ognia i pozostawiłam do następnego dnia.
  2. Na drugi dzień gotowałam moją konfiturę ok. 15 minut i przełożyłam gorącą do słoików. Napełnione i zakręcone słoiki przekręcałam wieczkiem do dołu.
  3. Kiedy już ostygły schowałam do spiżarni.

xxxx – dodatkowe informacje

* xxxxx można dodać do owoców od 50-80 dkg jeśli ktoś lubi słodką
* zamiast xxxx cytrynowego można dodać soku z cytryny
* nie mieszałam xxxxxxx, sprawdza się ta metoda podczas robienia powideł ze śliwek – nie przywierają do garnka
* xxxxxxxx robię pod koniec sezonu truskawkowego kiedy owoce mają winny smak i piękny bordowy kolor


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura z porzeczek i żurawiny
Następny przepis: Konfitura z zielonych orzechów włoskich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode