Konfitura z pomarańczy

Konfitura z pomarańczy

Zapraszamy do odkrycia kuszących smaków domowej konfitury z pomarańczy. Jest to przepis, który zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych dżemów, jak i tych, którzy przy swoim porannym toście lub bułce cenią odrobinę cytrusowego pikanterii. Właśnie dla nich stworzyliśmy tę słodko-kwaśną kompozycję, która swoim smakiem przypomina słoneczne południe, a dodatkowo jest niewiarygodnie łatwa do zrobienia. Składniki, z których ją przyrządzimy, to oczywiście dojrzałe pomarańcze, cukier i trochę wody. Zainspiruj się i odkryj magię pomarańczowej konfitury.

Składniki:

  • 1 kilogram pomarańczy
  • 3 szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 1 cytryna

Konfitura z pomarańczy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie z jednej pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki.
  2. Następnie pomarańcze dokładnie obieramy ze skórki i z białych części, usuwamy również pestki i kroimy w większą kostkę.
  3. W garnku zagotowujemy wodę z dwoma szklankami cukru. Do gorącego syropu wrzucamy pokrojone pomarańcze i gotujemy 10 minut. Następnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy do kolejnego dnia.
  4. Do pomarańczy wsypujemy pozostałą szklankę cukru i gotujemy około 30 minut. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejny dzień.
  5. W kolejnym dniu do pomarańczy wrzucamy skórki smażymy cały czas mieszając aż będzie gęsta i szklista, ja smażyłam na niewielkim ogniu około 30 minut.
  6. Gotową i gorącą konfiturę przekładamy do czystych i suchych słoiczków. Zakręcamy i gotowe.

Konfitura z pomarańczy – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 słoiczki o pojemności około 120 ml. Pomarańcze należy dokładnie obrać z białych skórek, inaczej konfitura będzie gorzka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura z płatków róży
Następny przepis: Konfitura z porzeczek i żurawiny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode