Kolorowe łódeczki
„Kolorowe łódeczki” to kreatywny, pełen smaku i aromatu przepis, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni. To wyjątkowe danie, które stanowi znakomitą propozycję na rodzinny obiad, jak i spotkanie z przyjaciółmi. Głównym składnikiem są tutaj łódeczki drobiowe, którymi mogą być łódeczki z fileta kurczaka, bądź łódeczki z kurczaka. Ciekawie prezentują się na talerzu, a bogactwo kolorów sprawia, że są nie tylko smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie. Ten przepis to doskonały balans między smakiem kurczaka a dodatkami, które dodają mu wyjątkowego charakteru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- ok 10 małych pieczarek
- 30 dkg sera żółtego w kawałku
- papryka (czerwona, zielona lub żółta- im więcej tym bardziej kolorowo)
- 3 łyżki mąki, jajko i bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
- przyprawy
Kolorowe łódeczki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Dobrze wypłukane filety rozbijamy przez woreczek na duże kawałki, uważać tylko by się nie przerwały, bo ciężko później złożyć.
- Na patyczek do szaszłyka nabijamy po kolei pieczarkę, ser, paprykę- na całej długości. Zostawiamy ok 1.5cm wolnego patyczka z jednej i drugiej strony, żeby zahaczyć mięsko:)
- Przygotowany szaszłyk solimy i pieprzymy, a następnie owijamy przygotowanym drobiowym kotletem. Dobrze zawinięte „roladki” panierujemy i smażymy na głębokim tłuszczu, ale małym ogniu.
- Po upieczeniu, roladki przekrawamy wzdłuż na pół, tworząc tym samym kolorowe łódeczki. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Zamiast ryżu lub ziemniaczków, łódeczki drobiowe można podać z grzankami czosnkowymi. Ja zrobiłam je z bagietki, posmarowałam rozpuszczonym masłem z dodatkiem posiekanego czosnku i zapiekłam w kombiwarze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki
Następny przepis: Kolorowe kostki lodu- naturalnie barwione