Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki

Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki

Zapraszam na tę kulinarne przygodę, która rozpoczyna się od połączenia smakowitej piersi z kurczaka i soczystej papryki. Prezentowany przepis to doskonały wybór na obiad lub kolację, a nawet na imprezowy stół, biorąc pod uwagę barwna prezentację dania. Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki to połączenie prostoty i wykwintności na jednym talerzu. Dania na bazie mielonego kurczaka są lekkie i nie wprowadzają ciężkości do żołądka, dzięki czemu są to idealne propozycje dla osób dbających o linię. Pomysłowy dobór składników sprawia, że smaki doskonale się uzupełniają, tworząc wyrazisty, równocześnie delikatny efekt.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500 g)
  • ½ słodkiej papryki czerwonej
  • ½ słodkiej papryki żółtej
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • olej do smażenia

Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki – jak zrobić?

  1. Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
  2. Mięso opłukać, oczyścić z błonek i razem z kajzerką zemleć.
  3. Papryki oczyścić z nasion, cebulę obrać – pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać do zmielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. W zwilżonych wodą dłoniach formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.

Słowa kluczowe: mielone kurczaki

Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki – dodatkowe informacje

Kotleciki mielone z piersi kurczaka i papryki są nie tylko kolorowe, ale także lekkie. Przed smażeniem można je dodatkowo obtoczyć w panierce, co nada im chrupkości i wyjątkowego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kolorowe kanapki z łososiem, kremowym serkiem, awokado, burakiem i pumperniklem
Następny przepis: Kolorowe łódeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode