Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki
Zapraszam na tę kulinarne przygodę, która rozpoczyna się od połączenia smakowitej piersi z kurczaka i soczystej papryki. Prezentowany przepis to doskonały wybór na obiad lub kolację, a nawet na imprezowy stół, biorąc pod uwagę barwna prezentację dania. Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki to połączenie prostoty i wykwintności na jednym talerzu. Dania na bazie mielonego kurczaka są lekkie i nie wprowadzają ciężkości do żołądka, dzięki czemu są to idealne propozycje dla osób dbających o linię. Pomysłowy dobór składników sprawia, że smaki doskonale się uzupełniają, tworząc wyrazisty, równocześnie delikatny efekt.
admin
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500 g)
- ½ słodkiej papryki czerwonej
- ½ słodkiej papryki żółtej
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- mleko do namoczenia kajzerki
- olej do smażenia
Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki – jak zrobić?
- Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
- Mięso opłukać, oczyścić z błonek i razem z kajzerką zemleć.
- Papryki oczyścić z nasion, cebulę obrać – pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać do zmielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. W zwilżonych wodą dłoniach formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.
Słowa kluczowe: mielone kurczaki
Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki – dodatkowe informacje
Kotleciki mielone z piersi kurczaka i papryki są nie tylko kolorowe, ale także lekkie. Przed smażeniem można je dodatkowo obtoczyć w panierce, co nada im chrupkości i wyjątkowego smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kolorowe kanapki z łososiem, kremowym serkiem, awokado, burakiem i pumperniklem
Następny przepis: Kolorowe łódeczki