Kolorowe kanapki z łososiem, kremowym serkiem, awokado, burakiem i pumperniklem

Kolorowe kanapki z łososiem, kremowym serkiem, awokado, burakiem i pumperniklem

Chcesz podać coś oryginalnego na śniadanie lub kolację? Idealnym pomysłem są kolorowe kanapki z łososiem, kremowym serkiem, awokado, burakiem i pumperniklem. Połączenie tych składników nie tylko dostarcza cennych wartości odżywczych, ale również zachwyca ciekawą kompozycją smaków. Prosty, a zarazem efektowny przepis na zdrowe kanapki na pumperniklu zaskoczy niejedną osobę. Kremowy serek doskonale komponuje się z łososiem, a awokado i burak dodadzą wyrazistości. Do tego prostej kanapki nie zabraknie również kruszącego się, ale i jednocześnie wilgotnego pumpernikla – idealnej podstawy dla tak różnorodnych dodatków. Z przygotowaniem tych kanapek poradzi sobie każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych.

Składniki:

  • Żółty burak
  • Podłużny czerwony burak
  • Pomarańczowa marchewka
  • Fioletowa marchewka
  • 100 g wędzonego łososia z Alaski
  • Awokado
  • 400 g kremowego serka naturalnego
  • 3 kromki pumpernikla
  • Sól morska
  • Sok z cytryny
  • Pieprz kolorowy
  • Kapary i listki rukoli do przybrania

Kolorowe kanapki z łososiem, kremowym serkiem, awokado, burakiem i pumperniklem – jak zrobić?

  1. 1.

    Marchewki i buraki układamy w parowarze. Żółty burak i pomarańczowa marchewka nie powinna stykać się z fioletową marchewką i czerwonym burakiem. Warzywa oprószamy solą. Gotujemy na parze około 45 minut – powinny być miękkie. Ostudzone warzywa obieramy.

  2. 2.

    Foremkę wykładamy folią spożywczą.

  3. 3.

    Warzywa kroimy w cienkie plasterki.

  4. 4.

    W foremce układamy warstwę z żółtego buraka i pomarańczowej marchewki. Smarujemy serkiem. Następnie układamy warstwę z czerwonego buraka i fioletowej marchewki. Smarujemy serkiem. Układamy plastry łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy cienko pokrojone awokado i lekko skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy kolorowym pieprzem. Smarujemy serkiem. Układamy kromki pumpernikla. Lekko dociskamy. Owijamy dokładnie folią spożywczą. Wierzch warto obciążyć, np. kartonem mleka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Wyjmujemy z formy. Nie odwijamy z folii kroimy na kawałki ostrym nożem. Z kawałków, już po ukrojeniu zdejmujemy folię. Układamy na półmisku. Posypujemy rukolą i kaparami.

Kolorowe kanapki z łososiem, kremowym serkiem, awokado, burakiem i pumperniklem – dodatkowe informacje

Serek, który użyłam był lekko solony, jeśli wasz jest bez soli warto doprawić go do smaku solą morską.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KOLOROWE KANAPECZKI NA IMPREZĘ
Następny przepis: Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode