Kolorowe kanapki z łososiem, kremowym serkiem, awokado, burakiem i pumperniklem
Składniki:
- Żółty burak
- Podłużny czerwony burak
- Pomarańczowa marchewka
- Fioletowa marchewka
- 100 g wędzonego łososia z Alaski
- Awokado
- 400 g kremowego serka naturalnego
- 3 kromki pumpernikla
- Sól morska
- Sok z cytryny
- Pieprz kolorowy
- Kapary i listki rukoli do przybrania
Kolorowe kanapki z łososiem, kremowym serkiem, awokado, burakiem i pumperniklem – jak zrobić?
-
1.
Marchewki i buraki układamy w parowarze. Żółty burak i pomarańczowa marchewka nie powinna stykać się z fioletową marchewką i czerwonym burakiem. Warzywa oprószamy solą. Gotujemy na parze około 45 minut – powinny być miękkie. Ostudzone warzywa obieramy.
-
2.
Foremkę wykładamy folią spożywczą.
-
3.
Warzywa kroimy w cienkie plasterki.
-
4.
W foremce układamy warstwę z żółtego buraka i pomarańczowej marchewki. Smarujemy serkiem. Następnie układamy warstwę z czerwonego buraka i fioletowej marchewki. Smarujemy serkiem. Układamy plastry łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy cienko pokrojone awokado i lekko skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy kolorowym pieprzem. Smarujemy serkiem. Układamy kromki pumpernikla. Lekko dociskamy. Owijamy dokładnie folią spożywczą. Wierzch warto obciążyć, np. kartonem mleka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Wyjmujemy z formy. Nie odwijamy z folii kroimy na kawałki ostrym nożem. Z kawałków, już po ukrojeniu zdejmujemy folię. Układamy na półmisku. Posypujemy rukolą i kaparami.
Kolorowe kanapki z łososiem, kremowym serkiem, awokado, burakiem i pumperniklem – dodatkowe informacje
Serek, który użyłam był lekko solony, jeśli wasz jest bez soli warto doprawić go do smaku solą morską.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KOLOROWE KANAPECZKI NA IMPREZĘ
Następny przepis: Kolorowe, leciutkie mielone z piersi kurczaka i papryki