Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem

Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem

Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem to fantastyczna harmonia smaków, którą powinieneś umieścić na swoim liście deserów do wypróbowania. Ten wykwintny przepis łączy niesamowite połączenie aromatów i tekstur. Ser mascarpone dodaje bogactwa i kremowości, podczas gdy eksplozja chrupiących nasion granatu dostarcza niespodziewanej soczystości. Miękkie i wilgotne ciasto kokosowe jest doskonałym tłem dla tych składników. To nie jest zwykła propozycja na ciasto – to prawdziwe arcydzieło kulinariów, które zachwyca zarówno podniebienie, jak i oczy. Biorąc pod uwagę tę wyjątkową kombinację smaków, z pewnością to ciasto będzie hitem na każdym przyjęciu.

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 8 jajek
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru białego
  • ¾ szklanki wiórek kokosowych (u mnie pomarańczowe)
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego domowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • MASA MASCARPONE
  • 250 g serka mascarpone
  • 450 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 granat
  • MASA KOKOSOWA
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 20 g Śnieżki
  • 100 g białej czekolady
  • 60 g wafelka kokosowego w polewie czekoladowej (lub białej)
  • 20 g wiórek kokosowych (u mnie zielone)

Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem – jak zrobić?

  1. 1.

    BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

  2. 2.

    Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą, dodajemy wiórki kokosowe, aromat, mąkę i delikatnie mieszamy.

  3. 3.

    Na końcu dodajemy olej i również mieszamy delikatnie.

  4. 4.

    Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut (z termoobiegiem).

  5. 5.

    Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, następnie dzielimy go na 3 części (przekrawamy wzdłuż).

  6. 6.

    MASA MASCARPONE: Serki mieszamy delikatnie a dokładnie razem.

  7. 7.

    MASA KOKOSOWA: Śmietankę ubijamy mikserem z 1 łyżką cukru i Śnieżką.

  8. 8.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, studzimy, wlewamy do śmietanki i ponownie ubijamy.

  9. 9.

    Wafelki kruszymy, dodajemy do śmietanki i delikatnie mieszamy.

  10. 10.

    Spód biszkoptu smarujemy masą mascarpone, wykładamy na nią pestki granata.

  11. 11.

    Następnie nakładamy biszkopt, smarujemy masą kokosową, przykrywamy biszkoptem.

  12. 12.

    Wierzch dekorujemy w dowolny sposób, np. polewą czekoladową i posypując wiórkami kokosowymi.

xxxx – dodatkowe informacje

Masa kokosowa z mascarpone to główny składnik tego pysznego ciasta. Dodatkowo, wewnątrz znajdują się również kawałki granatu, które nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kokosowe ciasteczka z kleiku ryżowego
Następny przepis: Kokosowe Krówki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode