Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem
Składniki:
- BISZKOPT:
- 8 jajek
- 1 1/3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru białego
- ¾ szklanki wiórek kokosowych (u mnie pomarańczowe)
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego domowego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczka octu
- szczypta soli
- MASA MASCARPONE
- 250 g serka mascarpone
- 450 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 granat
- MASA KOKOSOWA
- 330 ml śmietanki 30%
- 20 g Śnieżki
- 100 g białej czekolady
- 60 g wafelka kokosowego w polewie czekoladowej (lub białej)
- 20 g wiórek kokosowych (u mnie zielone)
Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem – jak zrobić?
-
1.
BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
-
2.
Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą, dodajemy wiórki kokosowe, aromat, mąkę i delikatnie mieszamy.
-
3.
Na końcu dodajemy olej i również mieszamy delikatnie.
-
4.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut (z termoobiegiem).
-
5.
Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, następnie dzielimy go na 3 części (przekrawamy wzdłuż).
-
6.
MASA MASCARPONE: Serki mieszamy delikatnie a dokładnie razem.
-
7. MASA KOKOSOWA: Śmietankę ubijamy mikserem z 1 łyżką cukru i Śnieżką.
-
8.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, studzimy, wlewamy do śmietanki i ponownie ubijamy.
-
9.
Wafelki kruszymy, dodajemy do śmietanki i delikatnie mieszamy.
-
10.
Spód biszkoptu smarujemy masą mascarpone, wykładamy na nią pestki granata.
-
11.
Następnie nakładamy biszkopt, smarujemy masą kokosową, przykrywamy biszkoptem.
-
12.
Wierzch dekorujemy w dowolny sposób, np. polewą czekoladową i posypując wiórkami kokosowymi.
xxxx – dodatkowe informacje
Masa kokosowa z mascarpone to główny składnik tego pysznego ciasta. Dodatkowo, wewnątrz znajdują się również kawałki granatu, które nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kokosowe ciasteczka z kleiku ryżowego
Następny przepis: Kokosowe Krówki