Kokosowe Krówki

Kokosowe Krówki

Powitajcie w swoich kuchniach słodkości prosto z nieba – Kokosowe Krówki. Ten niezwykle łatwy w wykonaniu przepis to idealne rozwiązanie na chwilę, gdy naszłoby was na coś wyjątkowo słodkiego. Doskonała kompozycja klasycznej polskiej krówki, połączona z egzotycznym aromatem kokosa, tworzy cudowne połączenie smakowe, które przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Te własnoręcznie robione cukierki to doskonały pomysł na prezent dla bliskiej osoby lub oryginalny dodatek do świątecznego stołu. Składniki, które potrzebujemy to rzeczy dostępne w każdej kuchni, co sprawia, że Kokosowe Krówki to przepis na każdą kieszeń.

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego, mocno schłodzonego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (szklanka o pojemności 200 ml)
  • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego lub masła

Kokosowe krówki – jak zrobić?

  1. Mleczko kokosowe musi być mocno schłodzone abyśmy mogli oddzielić warstwę stałą od płynnej. Pojemnik do którego będziemy przelewać masę najlepiej wcześniej schłodzić i wyłożyć albo folią spożywczą albo papierem do pieczenia.
  2. Warstwę stałą mleczka przekładamy do rondelka z grubym dnem, wsypujemy cukier oraz dodajemy olej kokosowy lub masło. Całość gotujemy do wyraźnego zgęstnienia (trwało to jakieś 30-40 minut – uwaga może być krócej a może być dłużej). Gotową masę wylewamy do pojemnika i chłodzimy kilka godzin.

Kokosowe Krówki – dodatkowe informacje

Ps. krówki im dłużej będą leżakować tym bardziej będą stawać się kruche


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem
Następny przepis: Kokosowe czekoladki Rafaello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode