Kokosanki miodowe wg cioci Tereski
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 30 dag cukru pudru
- 5 łyżek miodu
- 15 dag rozpuszczonego masła
- 3,5 szklanki mąki
- 200 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- Polewa:
- 400 g masła
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 6-7 łyżek ciemnego kakao
- Do posypania:
- 400 g wiórek kokosowych
Kokosanki miodowe wg cioci Tereski – jak zrobić?
-
1. Ciasto:
Jajka ucieramy z cukrem pudrem, ciągle ucierając dodajemy płynny miód i rozpuszczone przestudzone masło, po łyżce dodajemy przesianą mąkę z sodą. Następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko.
Ciasto przekładamy na dużą blachę (36 cm x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C 25-30 minut, do suchego patyczka. Ciasto przekładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na całą noc.
Ciasto kroimy w kostki o wymiarach około 3 cm x 3 cm x 3 cm.
-
2. Polewa:
Składniki na polewę przekładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając przez 5 minut, masa powinna lekko zgęstnieć.
Kostki ciasta nabijamy na długą wykałaczkę i zanurzamy w lekko ciepłej polewie, a następnie obficie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Słowa kluczowe: przepis na kokosanki z miodem, kokosanki czekoladowe z miodem, kokosanki z miodem.
Kokosanki miodowe wg cioci Tereski – dodatkowe informacje
Jeśli polewa przestygnie i za bardzo zgęstnieje należy ją podgrzać. Kokosanki od razu po przygotowaniu są gotowe do jedzenia. Przechowujemy je przykryte np. pod kloszem do 2 tygodni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kokosanki czyli Kostka kokosowa lub Lamingtony wg. mojej mamy
Następny przepis: Kokosowe ciasteczka z kleiku ryżowego