Kokosanki czyli Kostka kokosowa lub Lamingtony wg. mojej mamy

Kokosanki czyli Kostka kokosowa lub Lamingtony wg. mojej mamy

Oto przepis mojej mamy na pyszne sztuki cukiernictwa, znane jako Lamingtony lub Kostka kokosowa. Tę wspaniałą recepturę polecają moje wypieki. Produkty są proste jak piec chleb: jajka, masło, mąka, cukier, mleko, proszek do pieczenia i mielony kokos. Drzemie w nich nuta egzotyki dzięki składnikom jak kokos, a jednocześnie tradycji i domowej atmosfery. Uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Kostka kokosowa moje wypieki, to deser, który zadowoli każdego łakomczucha. Kokosanki moje wypieki to nie tylko smak, ale i konsystencja, która topi się w ustach. Na pewno stworzą wspaniały nastrój na każdym zamknięcie posiłku.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 0,5 szkl cukru
  • 125 g masła/margaryny
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Na polewę:
  • 200 g masła/margaryny
  • 0,5-1 szkl. cukru
  • 8 łyżek mleka
  • 4-5 łyżek kakao
  • Dodatkowo:
  • ok. 250 g wiórków kokosowych lub 1 duże opakowanie

Kokosanki czyli kostka kokosowa lub lamingtony wg. mojej mamy – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do większej miski. Żółtka oddzielamy od białek. Roztopione masło, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę i dalej ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski z masą z żółtkami dodajemy na przemian białka i mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką aż do połączenia składników. Ciasto wylewamy do prawie kwadratowej formy (24 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty (kostki).
  2. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do niewielkiego rondelka z grubym dnem i zagotowujemy. Polewę studzimy. Każdą kostkę nabijamy np. na patyczek od szaszłyka lub widelec i zanurzamy/oblewamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kostki wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Słowa kluczowe: kostka kokosowa moje wypieki, kokosanki moje wypieki.

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast wiórków kokosowych do obtoczenia kostki kokosowej lub lamingtonów wg. mojej mamy, można użyć zmielonych orzechów, kolorowej posypki lub innych ulubionych dodatków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kokosanki bez mąki
Następny przepis: Kokosanki miodowe wg cioci Tereski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode