Kokosanki miodowe wg cioci Tereski

Kokosanki miodowe wg cioci Tereski

Dziś chcemy podzielić się z Wami specjalnym przepisem, który przekazywany jest w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie – na kokosanki miodowe wg cioci Tereski. Ten tradycyjny wypiek jest prawdziwym testamentem domowego wypieku, niesie ze sobą smak prawdziwej rodzinnej receptury. Co więcej, ma niezwykły smak, który łączy w sobie słodycz miodu i kokosa z delikatnym posmakiem czekolady, co czyni go nieodparcie pysznym. Właśnie ten unikalny przepis na kokosanki z miodem chcemy dziś z Wami podzielić. Bez względu na to, czy priorytetem jest dla Was smak, tradycja czy oba, kokosanki czekoladowe z miodem na pewno zadowolą Wasze podniebienie.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 30 dag cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
  • 15 dag rozpuszczonego masła
  • 3,5 szklanki mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • Polewa:
  • 400 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 6-7 łyżek ciemnego kakao
  • Do posypania:
  • 400 g wiórek kokosowych

Kokosanki miodowe wg cioci Tereski – jak zrobić?

  1. 1. Ciasto:

    Jajka ucieramy z cukrem pudrem, ciągle ucierając dodajemy płynny miód i rozpuszczone przestudzone masło, po łyżce dodajemy przesianą mąkę z sodą. Następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko.

    Ciasto przekładamy na dużą blachę (36 cm x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C 25-30 minut, do suchego patyczka. Ciasto przekładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na całą noc.

    Ciasto kroimy w kostki o wymiarach około 3 cm x 3 cm x 3 cm.

  2. 2. Polewa:

    Składniki na polewę przekładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając przez 5 minut, masa powinna lekko zgęstnieć.

    Kostki ciasta nabijamy na długą wykałaczkę i zanurzamy w lekko ciepłej polewie, a następnie obficie obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Słowa kluczowe: przepis na kokosanki z miodem, kokosanki czekoladowe z miodem, kokosanki z miodem.

Kokosanki miodowe wg cioci Tereski – dodatkowe informacje

Jeśli polewa przestygnie i za bardzo zgęstnieje należy ją podgrzać. Kokosanki od razu po przygotowaniu są gotowe do jedzenia. Przechowujemy je przykryte np. pod kloszem do 2 tygodni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kokosanki czyli Kostka kokosowa lub Lamingtony wg. mojej mamy
Następny przepis: Kokosowe ciasteczka z kleiku ryżowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode