Kofty z sosem miętowym

Kofty z sosem miętowym

Kofty z sosem miętowym to doskonałe danie dla miłośników orientalnej kuchni. Kofta, popularna w Azji, Grecji czy na Bliskim Wschodzie, to danie na bazie mięsa mielonego – najczęściej baraniny, choć spotyka się też wersje z wołowiny czy mięsa drobiowego. W naszym przepisie postawiliśmy na klasyczną wersję baranią. Samo danie, mimo iż niezwykle efektowne, jest suprisingly proste w przygotowaniu. Są to mięsne pulpeciki o aromatycznym, korzennym smaku. Prawdziwym hitem jest jednak sos miętowy – orzeźwiający i lekki, idealnie komponuje się z soczystymi koftami. Ten przepis z pewnością zachwyci miłośników orientalnych smaków.

Składniki:

  • 500 g mielonej jagnięciny (baraniny lub wołowiny)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • dodatkowo:
  • patyczki do szaszłyków
  • odrobina oliwy lub oleju (jeśli smażymy na patelni grillowej)

Kofty z sosem miętowym – jak zrobić?

  1. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, pietruszkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Jeśli będziemy grillować na tradycyjnym grillu, patyczki do szaszłyków należy wymoczyć w wodzie przez około 15 minut (nie będą się paliły podczas grillowania). Jeśli na patelni grillowej, ten punkt omijamy.
  3. Z mięsa robimy kulki, nadziewamy je na patyczki i dłońmi formujemy odpowiedni kształt. Ponieważ grillowałam kofty na patelni, użyłam krótkich patyczków (długie się nie mieściły) i nakładałam na nie odpowiednio małe porcje mięsa.
  4. Smażymy na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej kilkoma kroplami oliwy lub oleju.

Kofty z baraniny, kofta danie, kofta z mięsa mielonego, kofty przepis, kofta przepis, kofta.

Porady – dodatkowe informacje

Kofty z sosem miętowym możemy grillować na tradycyjnym grillu, na łonie natury, jak również w domu, na patelni grillowej. Kofty możemy podawać z sosem tzatziki, ajvarem (pasta z pieczonej papryki) lub orzeźwiającym sosem miętowym.

Sos miętowy:

jogurt naturalny (najlepiej gęsty, typu greckiego)

garść posiekanej mięty

sok z połowy cytryny

sól, pieprz

W małej misce wymieszać jogurt naturalny, sok z cytryny i posiekaną miętę. Doprawić solą i pieprzem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kociołek węgierski
Następny przepis: Kofta – warzywne kulki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode