Kofty z sosem miętowym
Kofty z sosem miętowym to doskonałe danie dla miłośników orientalnej kuchni. Kofta, popularna w Azji, Grecji czy na Bliskim Wschodzie, to danie na bazie mięsa mielonego – najczęściej baraniny, choć spotyka się też wersje z wołowiny czy mięsa drobiowego. W naszym przepisie postawiliśmy na klasyczną wersję baranią. Samo danie, mimo iż niezwykle efektowne, jest suprisingly proste w przygotowaniu. Są to mięsne pulpeciki o aromatycznym, korzennym smaku. Prawdziwym hitem jest jednak sos miętowy – orzeźwiający i lekki, idealnie komponuje się z soczystymi koftami. Ten przepis z pewnością zachwyci miłośników orientalnych smaków.
admin
Składniki:
- 500 g mielonej jagnięciny (baraniny lub wołowiny)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
- odrobina oliwy lub oleju (jeśli smażymy na patelni grillowej)
Kofty z sosem miętowym – jak zrobić?
- Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, pietruszkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Jeśli będziemy grillować na tradycyjnym grillu, patyczki do szaszłyków należy wymoczyć w wodzie przez około 15 minut (nie będą się paliły podczas grillowania). Jeśli na patelni grillowej, ten punkt omijamy.
- Z mięsa robimy kulki, nadziewamy je na patyczki i dłońmi formujemy odpowiedni kształt. Ponieważ grillowałam kofty na patelni, użyłam krótkich patyczków (długie się nie mieściły) i nakładałam na nie odpowiednio małe porcje mięsa.
- Smażymy na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej kilkoma kroplami oliwy lub oleju.
Kofty z baraniny, kofta danie, kofta z mięsa mielonego, kofty przepis, kofta przepis, kofta.
Porady – dodatkowe informacje
Kofty z sosem miętowym możemy grillować na tradycyjnym grillu, na łonie natury, jak również w domu, na patelni grillowej. Kofty możemy podawać z sosem tzatziki, ajvarem (pasta z pieczonej papryki) lub orzeźwiającym sosem miętowym.
Sos miętowy:
jogurt naturalny (najlepiej gęsty, typu greckiego)
garść posiekanej mięty
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
W małej misce wymieszać jogurt naturalny, sok z cytryny i posiekaną miętę. Doprawić solą i pieprzem.