Kofta – warzywne kulki

Kofta – warzywne kulki

Wykorzystując tradycyjne techniki kulinarne Bliskiego Wschodu, przygotowaliśmy dla was specjalny przepis na wegetariańską Koftę. Te pyszne, serowe kuleczki są idealnym rozwiązaniem, bądź to jako przystawka z nutą egzotyki, bądź jako podstawowy element dania głównego. Właśnie dzięki serowi, kofta sa smakowite, miękkie i niezwykle aromatyczne. W tym przepisie, wykorzystujemy mnóstwo warzyw, co tworzy dodatkowy, zdrowy aspekt smaku. Te aromatyczne kuleczki z pewnością zaspokoją podniebienia wszystkich miłośników orientalnych smaków. Bez względu na to, czy jesteś stałym wegetarianinem, czy po prostu szukasz nowych smaków – to danie jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 1/2 główki kalafiora
  • mały brokuł
  • 2 młode marchewki
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochu
  • bułka tarta
  • sól
  • natka pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Kofta – warzywne kulki – jak zrobić?

  1. 1.
    Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na różyczki. Marchewki cienko obieramy lub skrobiemy, myjemy. Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach. Wsypujemy 4 łyżki bułki tartej i mąkę z ciecierzycy lub grochu. Solimy do smaku. Dokładnie mieszamy.
  2. 2.
    Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, obrywamy listki i drobno siekamy. Wsypujemy do warzyw. Mieszając, dolewamy tyle wody, aby powstała gęsta masa. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki o średnicy ok. 3 cm (ewentualnie obtaczamy w bułce tartej).
  3. 3.
    W dużym garnku rozgrzewamy olej. Smażymy kulki na złotobrązowy kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podajemy ciepłe.

Słowa kluczowe: kofta serowa

Kofta – dodatkowe informacje

Kofta serowa to warzywne kulki, które można przygotować zamiast używania mąki z ciecierzycy lub grochu. W takim przypadku warto zamiast mąki zastosować jajka, gdzie jedno jajko zastępuje około 2-3 łyżek mąki. Osoby lubiące ostre potrawy mogą dodać do kofty 1-2 ząbki czosnku i doprawić ją pieprzem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kofty z sosem miętowym
Następny przepis: Kogel-mogel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode