Kociołek głodomora
Przywołując klimat staropolskich stołów, prezentujemy przepis na niezwykłą potrawę zatytułowaną „Kociołek głodomora”. To posiłek o bogatym, intensywnym smaku, który zaspokoi głód każdego smakosza. Dania przygotowane w kociołku charakteryzują się specyficznym, niepowtarzalnym aromatem i smakiem. W naszym przepisie składniki same wydobywają z siebie najcenniejsze aromaty, tworząc potrawę, która jest prawdziwym rarytasem. Kociołek głodomora to idealna propozycja na spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że skutecznie zaspokaja nawet największy głód.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kg mięsa z szynki
- 1/2 kg schabu
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 5 średnich pieczarek
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1/2 sztuki selera
- 2 duże ogórki konserwowe
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek pora około 18 cm
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- przyprawy:
- ziele angielskie – 3 kulki
- liść laurowy – 2 sztuki
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- papryka ostra – szczypta
- majeranek – 1 łyżeczka
- przyprawa do gulaszu prymat – 1 łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku
- 1 łyżeczka kucharka
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- 2 łyżki masła
Kociołek głodomora – jak zrobić?
Kociołek głodomora – dodatkowe informacje
Schab w zupie można zamienić na tańszą chudą łopatkę wieprzową, będzie równie smaczna.