Knedle bezglutenowe z wiśniami
Knedle bezglutenowe z wiśniami to doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej lub dla tych, którzy poszukują smacznych i lekkich alternatyw dla tradycyjnych pierogów. Pojedynczy knedel zawiera w sobie eksplozję smaków – delikatne ciasto, które łatwo się rozpada, kontrastuje z soczystym, lekko kwaśnym nadzieniem z wiśni. Knedle są wyjątkowo sycące, pomimo braku glutenu w składzie, stanowiąc pyszne i wartościowe posiłki. Bezglutenowe knedle z wiśniami to również dobry pomysł na słodkie, ale zdrowe danie. Pomyśl o nich jako o alternatywie dla popularnych pierogów ze śliwkami; różnica polega na zamianie śliwek na wiśnie i wykluczeniu glutenu.
admin
Składniki:
- -100g suchej kaszy jaglanej
- -łyżka mąki kokosowej
- -łyżka mąki z tapioki+ do opruszenia dłoni
- -200ml mleka sojowego BIO/wody
- -garść wiśni bez pestek
- -łyżka ksylitolu/erytrolu
- -łyżeczka płatków migdałów(opcjonalnie)
- -odrobina kukrumy, aby nadać ładny żółty kolor(opcjonalnie)
- -drobina soli
Knedle bezglutenowe z wiśniami – jak zrobić?
-
Kaszę gotujemy z dodatkiem cukru do miękkości i dokładnie blendujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Dodajemy oby dwie mąki i mieszamy.
Dłonie opruszamy mąką.
Odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy i wkładamy do środka wiśnie. Zlepiamy i formujemy kulki.
Wstawiamy garnek z wodą i dodatkiem soli. Doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Knedle ze śliwkami bezglutenowe.
Knedle bezglutenowe z wiśniami – dodatkowe informacje
Mąkę z tapioki możesz zastąpić mąką ziemniaczaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Knedle na ostro
Następny przepis: Knedle z czerstwego pieczywa, z serem żółtym, boczkiem i cebulką