Knedle bezglutenowe z wiśniami

Knedle bezglutenowe z wiśniami

Knedle bezglutenowe z wiśniami to doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej lub dla tych, którzy poszukują smacznych i lekkich alternatyw dla tradycyjnych pierogów. Pojedynczy knedel zawiera w sobie eksplozję smaków – delikatne ciasto, które łatwo się rozpada, kontrastuje z soczystym, lekko kwaśnym nadzieniem z wiśni. Knedle są wyjątkowo sycące, pomimo braku glutenu w składzie, stanowiąc pyszne i wartościowe posiłki. Bezglutenowe knedle z wiśniami to również dobry pomysł na słodkie, ale zdrowe danie. Pomyśl o nich jako o alternatywie dla popularnych pierogów ze śliwkami; różnica polega na zamianie śliwek na wiśnie i wykluczeniu glutenu.

Składniki:

  • -100g suchej kaszy jaglanej
  • -łyżka mąki kokosowej
  • -łyżka mąki z tapioki+ do opruszenia dłoni
  • -200ml mleka sojowego BIO/wody
  • -garść wiśni bez pestek
  • -łyżka ksylitolu/erytrolu
  • -łyżeczka płatków migdałów(opcjonalnie)
  • -odrobina kukrumy, aby nadać ładny żółty kolor(opcjonalnie)
  • -drobina soli

Knedle bezglutenowe z wiśniami – jak zrobić?

  1. Kaszę gotujemy z dodatkiem cukru do miękkości i dokładnie blendujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Dodajemy oby dwie mąki i mieszamy.
    Dłonie opruszamy mąką.
    Odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy i wkładamy do środka wiśnie. Zlepiamy i formujemy kulki.
    Wstawiamy garnek z wodą i dodatkiem soli. Doprowadzamy do wrzenia.
    Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Knedle ze śliwkami bezglutenowe.

Knedle bezglutenowe z wiśniami – dodatkowe informacje

Mąkę z tapioki możesz zastąpić mąką ziemniaczaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Knedle na ostro
Następny przepis: Knedle z czerstwego pieczywa, z serem żółtym, boczkiem i cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode