Knedle z czerstwego pieczywa, z serem żółtym, boczkiem i cebulką

Knedle z czerstwego pieczywa, z serem żółtym, boczkiem i cebulką

Inspiracją do przygotowania poniższego przepisu była kuchnia austriacka, w której ogromną popularnością cieszą się kluski zwane knedlami. Nasza propozycja to knedle z czerstwego pieczywa, podane z aromatycznym towarzystwem sera żółtego, boczku i cebulki. To doskonała propozycja na danie główne lub na rozgrzewającą kolację. Receptura jest prostsza, niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy zachwyci. Pachnące, mięciutkie knedle austriackie z bułki to pyszne, domowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Te knedle chlebowe to doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Spróbuj przepisu i przekonaj się sam.

Składniki:

  • 300 gramów suchych bułek pszennych
  • 300 gramów różnych gatunków sera żółtego
  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 2 małe cebule
  • 50 gramów masła
  • 4 jajka wiejskie
  • około 140 ml ciepłego mleka
  • około 2 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku (sery i boczek są słone, należy uważać)
  • pieprz świeżo zmielony
  • gałka muszkatołowa
  • kminku mielonego (opcjonalnie, jeśli lubimy)
  • pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
  • olej do smażenia

Knedle z czerstwego pieczywa, z serem żółtym, boczkiem i cebulką – jak zrobić?

  1. 1.
    Czerstwe pieczywo siekamy nożem na drobne kawałki, najlepiej w kostkę i przekładamy do dużej miski.
    Zalewamy całość gorącym mlekiem i mieszamy. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do niej podobnie pokrojony boczek i chwilę podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy do reszty składników. W trakcie mieszania dodajemy roztrzepane jajka i ser żółty pokrojony w grubszą kostkę lub starty na tarle o dużych oczkach. Na koniec do misy trafiają przyprawy i posiekane zioła. Masę wyrabiamy ręcznie, bardzo dokładnie dodając odrobinę mąki. Po wyrobieniu odstawiamy na bok, aż naciągnie, na około 20 minut.
  2. 2.
    Masa na knedle będzie się kleić do rąk, dlatego formujemy je zwilżanymi wodą dłońmi. Nabieramy garść masy i formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy.
    Z podanej proporcji wyjdzie około 9 sztuk.
  3. 3.
    Gotowe knedle smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, używając ręcznika papierowego.
  4. 4.
    Podajemy z gorącym rosołem wołowym lub bulionem z warzyw.

Słowa kluczowe: kluski austriackie, knedle austriackie z bułki, knedle austriackie, knedle z chleba, knedle chlebowe

Porady – dodatkowe informacje

*W zależności od pieczywa, kluski austriackie mogą przyjąć więcej lub mniej płynu, proponuję zacząć od podanej ilości.

*Masa na kluski austriackie powinna być dobrze wyrobiona, raczej gęsta. W razie konieczności można dosypać 2 łyżki bułki tartej.

* Przepis ten można wykorzystać również do knedli gotowanych. Wtedy już ich nie spłaszczamy. Gotujemy w osolonej wodzie lub na wywarze jarzynowym, na bardzo wolnym ogniu-tak jak gotuje się rosół.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Knedle bezglutenowe z wiśniami
Następny przepis: Knedle twarogowe do mrożenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode