Knedle na ostro

Knedle na ostro

Podążając za ostrych smaków miłośników, prezentujemy przepis na niezapomniane knedle na ostro. Ta unikalna wersja tradycyjnego dania pochodzącego z Europy Wschodniej z pewnością zaskoczy i zachwyci w równym stopniu. Knedle, zwykle kojarzone z mięsem, owoce lub słodkie nadziewane potrawy, otrzymują zupełnie nowe, pikantne oblicze. Jest to ideał dla tych, którzy chcą dodać odrobinę ostrości do swojej kuchni i odkryć knedle z zupełnie innej perspektywy. Niech ten przepis stanie się inspiracją do twórczego podejścia do klasycznych potraw i smacznego doświadczenia, które pozostawi na długo w pamięci.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,2 łyżki masła
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • sól do smaku
  • Farsz:
  • dowolne mięso mielone
  • cebula
  • czosnek
  • przyprawy
  • Okrasa:
  • cebula
  • boczek
  • skwarki

Knedle na ostro – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę na gładkie piure, dodać masło, żółtka i jako, kaszę oraz sól. Wszystko wymieszać na gładką masę. Następnie dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
  2. Mój farsz to kiełbasa starta na tarce o drobnych oczkach podsmażona z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawiona pieprzem, solą i przyprawą do gyrosa oraz odrobiną imbiru (moja rodzina lubi takie smaki). Nadzienie można zrobić wg uznania. Okrasa: w rondelku podsmażyć boczek i cebulkę, dodać skwarki (ja użyłam mrożonych).
  3. Na stolnicy z ciasta formować walce i wykrawać z nich krążki. Na środek każdego krążka nałożyć farsz i zawinąć w zgrabne kulki. Knedle gotować przez ok 15 min na średnim „ogniu”.
  4. Po wyjęciu okrasić.

Słowa kluczowe: knedlach

Knedle na ostro – dodatkowe informacje

Ciasto na knedle wg zamieszczonego przepisu jest uniwersalne, można go stosować również do knedli na słodko z owocami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KNEDLE A'LA MAKŁOWICZ
Następny przepis: Knedle bezglutenowe z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode