Kluchy ziemniaczane

Kluchy ziemniaczane

Zapraszamy do odkrycia smaków tradycyjnej, polskiej kuchni za pomocą naszego przepisu na domowe kluchy ziemniaczane. Stanowią one doskonały dodatek do wielu mięsnych potraw, a ich smak idealnie komponuje się z aromatycznymi sosami, jak również stanowią bazę do wielu regionalnych dań. Sprawdzą się również jako samodzielne danie, np. posypane boczkiem czy cebulą. Kluchy ziemniaczane to przepis prosty, choć wymaga pewnej precyzji. W naszej kuchni królują tradycyjne, rodzinne przepisy. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne i sycące danie, kluchy ziemniaczane powinny idealnie zaspokoić Twój kulinarny apetyt. Kluchy, kluski, na pewno rozkoszujecie się ich smakiem.

Składniki:

  • -około 1 kilogram mąki
  • -1 kilogram ziemniaków
  • -sól, pieprz
  • -0,5 kilograma boczku wędzonego
  • -mała kostka twarogu

Kluchy ziemniaczane – jak zrobić?

  1. 1.
    Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane.
  2. 2.
    Do startych ziemniaków dodać makę,posolić, popieprzyć do smaku,wymieszać łyżką (ciasto musi stawiać opór).Ciasto musi być dosyć gęste aby nie rozpadło sie podczas gotowania, jezeli po dodaniu mąki widzimy że ciasto jest zbyt rzadkie,dodajemy więcej do uzyskania zbitej ale nie twardej konsystencji .
  3. 3.
    Boczek kroimy w kostkę, smażymy aż się wytopi tłuszcz.
  4. 4.
    W garnku zagotowujemy wodę,solimy.Trochę ciasta nakładamy na deskę i łyżką ściągamy po kawałku na wrzątek,gotujemy około 15 minut. Gorące kluchy wykładamy na talerz, posypujemy boczkiem i pokruszonym twarogiem.

Słowa kluczowe: kluchy ziemniaczane przepis, kluchy ziemniaczane, kluchy, kluski ziemniaczane przepisy

Kluchy ziemniaczane – dodatkowe informacje

Kluchy ziemniaczane można podawać z sosami mięsnymi, na drugi dzień doskonale smakują odsmażone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kluseczki grysikowe do rosołu
Następny przepis: KLUSECZKI ŚLĄSKIE W KSZTAŁCIE GWIAZDECZEK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode