kluseczki grysikowe do rosołu

kluseczki grysikowe do rosołu

Zapraszamy do odkrycia tradycyjnego przepisu na kluseczki grysikowe do rosołu. To proste i ekonomiczne danie zaskoczy Cię swoim smakiem i nietypowym składnikiem – grysikiem. Grysiki to drobne kulki z mąki gryczanej, które w połączeniu z rozgrzewającym rosołem tworzą prawdziwie domową, comfort food’ową atmosferę. Niezależnie od pory roku, kluski grysikowe do rosołu zawsze się sprawdzą, zarówno na niedzielny obiad z rodziną, jak i na regenerujące śniadanie po grypowym dniu. Weź swoją miskę i przygotuj się na pyszną podróż po smakach kuchni domowej. Pamiętaj, klucz do pysznego rosołu to wolne gotowanie i świeże składniki.

Składniki:

  • 7-9 płaskich łyżeczek grysiku błyskawicznego
  • 1 jajko

Kluski grysikowe do rosołu – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Do garnuszka wbić jajko.
  2. Dodać grysik, dokładnie wymieszać (na 1 jajko – od 7-9 łyżeczek grysiku, w zależności od wielkości jajka). Odłożyć na ok. 10 min.
  3. Kluseczki kłaść łyżeczką do gotującego się rosołu.

kluski grysikowe – dodatkowe informacje

Ilość grysiku uzależniona od wielkości jajka. Na 1 jajko przychodzi od 7-9 łyżeczek grysiku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Klopsy z leszcza
Następny przepis: Kluchy ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode