Klopsy z leszcza
Klopsy z leszcza to aromatyczne i delikatne kotlety mielone z subtelnym smakiem ryby, idealne do podania na obiad czy kolację. Są doskonałym wyborem dla tych, którym znudziła się typowa ryba smażona czy pieczona. Ten przepis na kotlety rybne z leszcza zmienia tradycyjny sposób przygotowywania ryb, tworząc danie, które z pewnością zaskoczy i zadowoli twoje kubki smakowe. Udanego połączenia smaków dopełniają dodatki i przyprawy, które podkreślają naturalny smak leszcza i sprawiają, że potrawa ta jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Klopsy z leszcza to doskonały sposób na wprowadzenie odmiany do codziennego menu.
admin
Składniki:
- 1 kilogram leszcza
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 duża cebula
- olej
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki bułki tartej
- Sól
- pieprz
Klopsy z leszcza – jak zrobić?
-
1.
Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na masle. Leszcza oczyścić, umyć, wyfiletować i zmielić maszynką razem z odciśniętą bułką i cebulą. -
2.
Dodajemy jajko, przyprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy owalne klopsy, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej oliwie lub oleju. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Klopsy z leszcza – dodatkowe informacje
Do masy można dodać posiekany koperek lub natke pietruszki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kluchy kładzione ze skwarkami
Następny przepis: kluseczki grysikowe do rosołu