Klopsy z leszcza

Klopsy z leszcza

Klopsy z leszcza to aromatyczne i delikatne kotlety mielone z subtelnym smakiem ryby, idealne do podania na obiad czy kolację. Są doskonałym wyborem dla tych, którym znudziła się typowa ryba smażona czy pieczona. Ten przepis na kotlety rybne z leszcza zmienia tradycyjny sposób przygotowywania ryb, tworząc danie, które z pewnością zaskoczy i zadowoli twoje kubki smakowe. Udanego połączenia smaków dopełniają dodatki i przyprawy, które podkreślają naturalny smak leszcza i sprawiają, że potrawa ta jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Klopsy z leszcza to doskonały sposób na wprowadzenie odmiany do codziennego menu.

Składniki:

  • 1 kilogram leszcza
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • olej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • pieprz

Klopsy z leszcza – jak zrobić?

  1. Mielenie ryby 1.
    Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na masle. Leszcza oczyścić, umyć, wyfiletować i zmielić maszynką razem z odciśniętą bułką i cebulą.
  2. Smażenie klopsów z leszcza 2.
    Dodajemy jajko, przyprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy owalne klopsy, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej oliwie lub oleju. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Klopsy z leszcza – dodatkowe informacje

Do masy można dodać posiekany koperek lub natke pietruszki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kluchy kładzione ze skwarkami
Następny przepis: kluseczki grysikowe do rosołu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode