Klopsy w zalewie octowej
Klopsy w zalewie octowej to przepis, który łączy w sobie smakowity, domowy sposób przygotowania tradycyjnych, polskich klopsów z wyrazistym dodatkiem pikantnej zalewy octowej. Ta wyjątkowa kombinacja pozwala stworzyć danie, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach. Klopsy w occie stanowią nie tylko sycący obiad, ale także stanowią świetny dodatek do zimowej, domowej spiżarni. Ich aromatyczny smak doskonale komponuje się z pieczywem, tworząc połączenie idealne na zimowe wieczory. Tym, co wyróżnia ten przepis na tle innych, jest prostota przygotowania oraz bogactwo smaku i aromatu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Klopsiki:
- 250g mięsa wieprzowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 łyżki wody
- Zalewa octowa:
- 2 szklanki wody
- 0,5 szklanka octu 10%
- 1 duża cebula
- 4 ziela angielskie
- 2 duże liście laurowe
- 1 łyżeczka maggi
- 1 łyżeczka wegety
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Klopsy w zalewie octowej – jak zrobić?
- Mięso wieprzowe zemleć w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Następnie dodaj jajko i resztę składników. Mięso wyrobić na gładką masę.
- Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki cebulę. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i zalej potrawę.
- Następnie z mięsa formuj małe kuleczki. Najlepiej zwilżać dłonie zimną wodą, aby kulki dobrze się uformowały. Tak przygotowane pulpeciki obsmaż na patelni.
- Po obsmażeniu kuleczek, podlej je wodą i gotuj przez około 10 minut.
- Ugotowane kotleciki włóż do wysokiego słoika i zalej zalewą octową z wszystkimi przyprawami. Najlepiej pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny, aby przeszły zalewą.
Klopsy w zalewie octowej – dodatkowe informacje
Pulpeciki podajemy jako zimną zagryzkę najlepiej do wieczornej imprezy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Klopsy Drobiowe z Pieczarkami
Następny przepis: Klopsy mielone z tartym żółtym serem