Klopsy w zalewie octowej

Klopsy w zalewie octowej

Klopsy w zalewie octowej to przepis, który łączy w sobie smakowity, domowy sposób przygotowania tradycyjnych, polskich klopsów z wyrazistym dodatkiem pikantnej zalewy octowej. Ta wyjątkowa kombinacja pozwala stworzyć danie, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach. Klopsy w occie stanowią nie tylko sycący obiad, ale także stanowią świetny dodatek do zimowej, domowej spiżarni. Ich aromatyczny smak doskonale komponuje się z pieczywem, tworząc połączenie idealne na zimowe wieczory. Tym, co wyróżnia ten przepis na tle innych, jest prostota przygotowania oraz bogactwo smaku i aromatu.

Składniki:

  • Klopsiki:
  • 250g mięsa wieprzowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 łyżki wody
  • Zalewa octowa:
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanka octu 10%
  • 1 duża cebula
  • 4 ziela angielskie
  • 2 duże liście laurowe
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Klopsy w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. Mięso wieprzowe zemleć w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Następnie dodaj jajko i resztę składników. Mięso wyrobić na gładką masę.
  2. Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki cebulę. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i zalej potrawę.
  3. Następnie z mięsa formuj małe kuleczki. Najlepiej zwilżać dłonie zimną wodą, aby kulki dobrze się uformowały. Tak przygotowane pulpeciki obsmaż na patelni.
  4. Po obsmażeniu kuleczek, podlej je wodą i gotuj przez około 10 minut.
  5. Ugotowane kotleciki włóż do wysokiego słoika i zalej zalewą octową z wszystkimi przyprawami. Najlepiej pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny, aby przeszły zalewą.

Klopsy w zalewie octowej – dodatkowe informacje

Pulpeciki podajemy jako zimną zagryzkę najlepiej do wieczornej imprezy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Klopsy Drobiowe z Pieczarkami
Następny przepis: Klopsy mielone z tartym żółtym serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode