Klopsiki w zalewie octowej

Klopsiki w zalewie octowej

Dzisiejszy przepis na klopsiki w zalewie octowej pochodzi z tradycyjnej kuchni polskiej. Klopsy mielone w tej oryginalnej zalewie to prawdziwa gratka dla amatorów mocnych smaków. Pulpeciki w occie przepis to doskonała propozycja na przekąskę na specjalne okazje, ale także na co dzień. Kulki mięsne, czyli nasze klopsiki, w zalewie octowej stanowią smaczną variantę popularnych kotletów mielonych. A sama zalewa octowa dodaje im wyjątkowego charakteru. Klopsik w occie to nie tylko wykwintny smak, ale także interesujący sposób na podanie mięsa. Ta receptura, stanowiąca esencję polskiej kuchni, z pewnością wprowadzi odmianę do twojego jadłospisu.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 duża cebula

Klopsiki w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. Z mięsa mielonego, jajka, namoczonej bułki kajzerki, startej na tarce cebuli, soli i pieprzu wyrabiamy masę jak na kotlety mielone.
  2. Z masy formujemy małe klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
  3. Wodę, ocet, cukier, przyprawy zagotowujemy i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
  4. Klopsiki przekładamy do dużego, wyparzonego słoika i zalewamy gorącą zalewą.
  5. Pozostawiamy je tak do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki.

Porady – dodatkowe informacje

Według mnie najsmaczniejsze są klopsiki smażone na smalcu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Klopsiki w sosie koperkowym
Następny przepis: Klopsiki w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode