KLASYCZNY TORT Z MASĄ MAŚLANĄ
Zachwyć swoich gości serwując im klasyczny tort z masą maślaną. To mistrzostwo w swej najczystszej postaci, łączące trzy kluczowe składniki: subtelnie słodką masę maślaną, puszystą masę jajeczną, oraz wilgotne ciasto, które staje się idealnym podłożem dla dwóch wcześniej wymienionych. Właśnie tak powstaje cud w postaci tortu, którego smak nigdy nie wychodzi z mody. Idealny na każdą okazję, czy to urodziny, ślub czy inną ważną uroczystość. Teraz dzięki naszemu przepisowi, każdy może przygotować go samodzielnie, poznaj więc sekret prawdziwego, klasycznego tortu z masą maślaną. Korzystając z naszych wskazówek, przygotuj go samodzielnie! Przyjemne pieczenie gwarantowane!
Piotr Zieliński
Składniki:
- BISZKOPT:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- MASA:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 kostki dobrego masła
- kieliszek spirytusu
- sok z cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego
- PONCZ:
- 250 ml czarnej mocnej herbaty
- 1 łyżka cukru
- 25 ml spirytusu
Klasyczny tort z masą maślaną – jak zrobić?
- BISZKOPT:
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier.
Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w 180 stopniach.
Biszkopt wystudzić i podzielić na dwa lub trzy krążki. - MASA:
Jajka i cukier ubić na parze przez około 10 minut, następnie wystudzić w zimnej wodzie.
Miękkie masło utrzeć na puszysty puch, stopniowo dodając masę jajeczną.
Na końcu dodać małym strumieniem spirytus i sok z połowy cytryny, wszystko miksować przez około 15 minut. - PONCZ:
Składniki na poncz dokładnie wymieszać, ostudzić i nasączyć biszkopty. - Przekładać biszkopty masą maślaną.
Słowa kluczowe: klasyczny krem do tortu, masa maślana przepis, masa maślana na tort, masa jajeczna do tortu, klasyczny tort, masa maślana do tortu
KLASYCZNY TORT Z MASĄ MAŚLANĄ – dodatkowe informacje
TORT MOŻNA UDEKOROWAĆ WEDŁUG UZNANIA
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Klasyczny sernik
Następny przepis: KLOPS WG PRZEPISU MOJEGO MĘŻA