Klasyczny sernik

Klasyczny sernik

Klasyczny sernik to tradycyjny polski deser, który cieszy się wielkim uznaniem niezależnie od okazji. Wyjątkowo kremowa konsystencja, która rozpływa się w ustach, jest znakiem rozpoznawczym tego niezwykle smacznego ciasta. Wykorzystanie najwyższej jakości składników, takich jak ser twarogowy, śmietana, masło i jajka, jest kluczem do ich cudownie bogatego smaku. Delikatna waniliowa nuta dopełnia kompozycję, a złocenie z wierzchu dodaje sernikowi efektownego wyglądu. To prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników ciast domowej roboty. Klasyczny sernik to prostota wykonania i gwarancja udanego wypieku.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mielonego sera
  • 5 jaj
  • 0,5 litra słodkiej śmietany 30%
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki mleka
  • 90 g cukru pudru
  • 120 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki kakao

Klasyczny sernik – jak zrobić?

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając (najlepiej mikserem) dodawać stopniowo ser, a potem budynie w proszku. Śmietanę ubić i ostrożnie wmieszać łyżką do masy serowej. Następnie dodać białka ubite ze szczyptą soli i również ostrożnie połączyć. Ciasto przelać do formy 24×36 cm natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić.
  2. Przygotować polewę czekoladową. Do rondelka wlać mleko. Dodać cukier puder i na małym ogniu mieszać do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać masło lub margarynę i mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać, tak aby wszystko się połączyło, ale nie doprowadzać do wrzenia. Polewą polać ciasto i równo rozprowadzić.

xxxx – dodatkowe informacje

Klasyczny sernik

sernik klasyczny

Na dnie formy można ułożyć herbatniki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Klasyczne zielone pesto z bazylii
Następny przepis: KLASYCZNY TORT Z MASĄ MAŚLANĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode