Klasyczne penne carbonara bez śmietanki

Klasyczne penne carbonara bez śmietanki

Nie ma nic lepszego niż prostota klasycznej włoskiej kuchni, a nasz przepis na klasyczne penne carbonara bez śmietany idealnie to odzwierciedla. Smakowite penne, sos oparty na jajkach, ser parmigiano-reggiano i boczek to charakterystyczne elementy tej tradycyjnej potrawy. Jak sama nazwa wskazuje, ten specyficzny przepis nie wykorzystuje śmietany, co jest typowe dla autentycznej wersji dania. Zamiast tego ufunduj sobie podróż kulinarną do serca Włoch korzystając z naszego przepisu. To prosty i elegancki sposób na uczczenie smaku prawdziwej carbonary.

Składniki:

  • Makaron penne – 500 g
  • Boczek w plastrach wędzony – 150 g
  • Parmezan starty – 200 g
  • Jajka – 4 szt

Klasyczne penne carbonara bez śmietanki – jak zrobić?

  1. Przygotowanie naszego makaronu zaczniemy od zrobienia chpisów z boczku. Potrzebujemy 50 g boczku ( oczywiście tego w plastrach). Na jeden kawałek papieru do pieczenia układamy boczek i przykrywamy go drugim kawałkiem papieru. Następnie wkładamy go na patelnie i smażymy na średnim ogniu. Aby nasze chipsy były chrupiące stawiamy na nie (podczas smażenia garnek z wodą ). Smażymy około 5 minut, następnie przekładamy na ręcznik papierowy. Chipsy gotowe czas na makaron. Gotujemy go al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podczas odcedzania zostawiamy sobie mniej więcej pół szklanki wody, w której gotował się makaron.
  2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy resztę boczku pokrojonego w kostkę. A w międzyczasie do miseczki wbijamy jajka i dodajemy starty parmezan. (zostawcie sobie odrobinę parmezanu na posypanie dania przed podaniem). Dokładnie mieszamy. Gdy boczek Nam się podsmażył na patelnię dodajemy makaron oraz pozostawioną wodę. Mocno wszystko podgrzewamy i wyłączamy ogień. Następnie dodajemy nasze jajka z parmezanem i wszystko dokładnie mieszamy, uważając aby jajka się nie ścięły. Makaron wykładamy na talerze, dodajemy chipsy z boczku i posypujemy całość parmezanem. Oto nasze penne carbonara gotowe. Smacznego!

Klasyczne penne carbonara bez śmietanki – dodatkowe informacje

Klasyczne penne carbonara bez śmietanki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Klasyczne angielskie herbatniki S
Następny przepis: KLASYCZNE WŁOSKIE TIRAMISÙ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode