KLASYCZNE WŁOSKIE TIRAMISÙ

KLASYCZNE WŁOSKIE TIRAMISÙ

Tiramisu to lekki i delikatny deser pochodzący z Włoch, który dosłownie tłumaczy się jako „podnieś mnie”. Ten przepis na klasyczne włoskie Tiramisu oferuje wszystko, co kochasz w tym popularnym deserze – miski pełne kremowego masła, mocno namoczone ladyfingers, głęboką kawową nutę i odrobinę alkoholu dla otuchy. To perfekcyjne zakończenie każdego rodzaju posiłku, które zapewni Ci prawdziwe doświadczenie włoskiej kuchni. Choć może wydawać się skomplikowane, wykonanie włoskiego deseru Tiramisu w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, przygotuj cezurę na ten wykwintny, włoski deser.

Składniki:

  • 30 dag biszkoptów w kształcie podłużnym (na formę o wymiarach 24cm x 28cm)
  • 50 dag serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • ok. 400 ml kawy
  • ok. 50 ml alkoholu (opcjonalnie)
  • ok. 2 łyżki ciemnego kakao

Klasyczne włoskie tiramisù – jak zrobić?

  1. Przygotuj mocną kawę (najlepiej espresso), dodaj 2 łyżki cukru i alkohol. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek.
  3. W kąpieli wodnej ubijaj mikserem żóltka z 2 łyżkami cukru na jasnokremową masę. Ściągnij miskę z kąpieli wodnej. Następnie zmiksuj serek z 2 łyżkami cukru. Dodawaj stopniowo ubite żółtka i powoli mieszaj mikserem, aż składniki się połączą i powstanie puszysty krem.
  4. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie mieszaj łyżką.
  5. Bierz po 1 biszkopcie i na moment zanurzaj w kawie (mają być wilgotne tylko z wierzchu). Nasączaj jeden po drugim i układaj rzędami, aż przykryją dno formy. Nie przejmuj się „nieszczelnościami” spodu – wypełnią się kremem.
  6. Wyłóż na ciasto połowę kremu i oprósz przez sitko kakao z odrobiną świeżo zmielonej kawy. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a następnie przykryj resztą kremu i posyp go pozostałym kakao.
  7. Włóż deser do lodówki na min. 5 godz. (najlepiej na noc). Buon Appetito!

xxxx – dodatkowe informacje

Ilość i rodzaj alkoholu zależy od upodobań, ja użyłam Baileys, ale może być również likier migdałowy amaretto, rum. Jeżeli masz większą formę od mojej kup więcej biszkoptów (tak żeby wystarczyło Ci na dwie warstwy) oraz zaparz więcej kawy w taki sposób zrobisz równie dobry deser z trochę cieńszą warstwą kremu. Jeżeli zależy Ci na większej ilości kremu wystarczy, że dodasz do przepisu jedno jajko więcej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Klasyczne penne carbonara bez śmietanki
Następny przepis: Klasyczne zielone pesto z bazylii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode