Kiszona Kapusta Duszona Do Obiadu
Przygotowanie pysznego, domowego obiadu dla rodziny lub bliskich często wymaga od nas poszukiwania inspiracji. Nasz przepis na duszoną kapustę kiszoną do obiadu to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Jest to danie, które rozpala zmysły swoim aromatem, zapewnia pełnię smaku i zdrowie dzięki bogactwu zawartych w nim składników. Kapusta kiszona duszona to danie, które bez dwóch zdań jest obiadem, który ucieszy podniebienia każdego smakosza. Przepis ten, to sprawdzona i zawsze skuteczna metoda na przyrządzenie kapusty kiszonej do obiadu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 200-300 g kiszonej kapusty
- 1/2 główki cebuli
- 2-3 łyżki oliwy/oleju
- pieprz do smaku
- około 3/4 szkl wody
- ewentualnie szczypta czerwonej papryki
Kiszona kapusta duszona do obiadu – jak zrobić?
- Jeśli lubimy mniej kwaśne to płuczemy kapustę w wodzie, a następnie szatkujemy ją na drobno.
- Na oliwie szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy kapustę, pieprzymy ją, przykrywamy pokrywką i zaczynamy ją dusić. Co jakiś czas dolewamy odrobinę wody, mieszamy i znów przykrywamy.
- Pod koniec, zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy się kapuście zarumienić.
Kiszona Kapusta Duszona Do Obiadu – dodatkowe informacje
Duszenie kapusty kiszonej do obiadu zazwyczaj zajmuje mi od 40 minut do 1 godziny.