Kiełbasa z sarniny

Kiełbasa z sarniny

Przepis na kiełbasę z sarniny to wyjątkowy sposób aby przyrządzić to wyjątkowe mięso. Połączenie dziczyzny z elementami wieprzowiny daje w efekcie charakterystyczną, wyrazistą woń i smak. Najważniejszym aspektem jest jedno – proces wędzenia, który nadaje kiełbasie unikalną, delikatną nutę. Bez względu na to, czy jesteś wielkim fanem dziczyzny, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z tymi smakami, kiełbasa z sarny to pyszny wybór. Dopełnieniem są przemyślane przyprawy, które podkreślą charakter mięsa, a odpowiednie proporcje składników dopełniają całości. Czas na odważne, kulinarne doświadczenia!

Składniki:

  • 5 kg mięsa z jelenia
  • 2 kg boczku
  • 14 dkg soli (7 dkg spożywczej, 7 dkg soli peklowej)
  • 2,5 dkg prawdziwego świeżo mielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie jelit (15m)

Kiełbasa z sarniny – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w grube kawałki. Posolić i wynieść w chłodne miejsce na 24 godz. Na drugi dzień mięso zmielić przez maszynkę z siatką o dużych oczkach, dodać 1/2 szklanki wody zimnej przegotowanej, czosnek wyciśnięty przez praskę, pieprz . Mięso wyrabiać dotąd aż będzie zwięzłe. Kiełbaśnice napełnić mięsem. Wędzić w wędzarni około 4 godz.

Słowa kluczowe: kiełbasa z sarny i wieprzowiny przepis, kiełbasa z dzika i sarny, wędzenie sarniny, kiełbasa z sarny przepisy, kiełbasa z sarny przepis, kiełbasa z sarny.

Kiełbasa z sarniny – dodatkowe informacje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kiełbasa z jelenia
Następny przepis: Kiełbaski jagnięce w sosie miodowo-musztardowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode