kiełbasa z jelenia

kiełbasa z jelenia

Przygotowanie wartościowej kiełbasy z dzika i jelenia to prawdziwa sztuka, a jej sekret tkwi w odpowiednim balansie między mięsem a przyprawami. Ten przepis niesie ze sobą niezwykłe aromaty lasu i daje podniebieniu bliskie spotkanie z naturą. Przybliża też tradycje myśliwskie, gdzie pretendując do tytułu kiełbasy myśliwskiej, wykorzystuje najlepsze składniki prosto z polowania. Dowiedzenie się, jak zrobić kiełbasę może być niebywałym doświadczeniem, budzącym wręcz podziw u gości na domowych przyjęciach. Zapraszamy, byście spróbowali naszego przepisu na kiełbasę z jelenia.

Składniki:

  • 7 kg mrożonego mięsa z jelenia (szynka, kark, łopatka, okrawki)
  • 3 kg świeżego boczku
  • 15 dag soli bez antyzbrylaczy, dodatkowo niejodowana, Extravergine
  • mała główka polskiego czosnku (ok. 20 g)
  • roztarty w moździerzu jałowiec 15 g
  • świeżo zmielony pieprz 20 g
  • płaska łyżka cukru
  • 12 – 15 m jelit kiełbasianych
  • około 2 szklanki zimnej wody do wyrobienia kiełbasy

Kiełbasa z jelenia – jak zrobić?

  1. Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce. Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, pieprz, jałowiec, cukier i roztarty czosnek (tak robiła moja babcia i mama – rozcieram na desce szerokim nożem z odrobiną soli). Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy wodę. Wyrobione mięso nadziewamy w jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy, ale nie wolno przesadzić, bo mogą popękać. Kiełbasę wieszamy na kijach i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy gorącym dymem około 4 godziny.

kiełbasa z jelenia – dodatkowe informacje

W ten sposób można zrobić kiełbasę z wołowiny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kiełbasa w sosie cebulowym
Następny przepis: Kiełbasa z sarniny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode