Kiełbasa drobiowo-wieprzowa

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa

Przygotowanie własnej kiełbasy w domowych warunkach jest nieskomplikowane i daje dużo satysfakcji, zwłaszcza gdy możemy korzystać z naszych ulubionych składników. Nasz przepis na kiełbasę drobiowo-wieprzową, to połączenie aromatycznego mięsa wieprzowego z delikatnym mięsem drobiowym. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią tradycyjne, domowe smaki. Perfekcyjnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych spotkań z rodziną i znajomymi. A przede wszystkim, jest to receptura, która pozwoli Ci poczuć prawdziwy smak domowej kiełbasy, takiej jaką pamiętamy z dzieciństwa.

Składniki:

  • 2 kilogramy mięsa drobiowego (wytrybowanego z udek)
  • 0,5 kilograma mięsa wieprzowego (np. Kulinarnego, podgardle itp)
  • ok. 5 dekagramów soli peklowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 szklanki zimnej wody

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa – jak zrobić?

  1. Kiełbasę drobiowo-wieprzową można przygotować według poniższego przepisu.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso należy pokroić w kawałki, a następnie wsypać sól peklową i cukier. Całość należy wymieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  2. Następnego dnia mięso należy zemleć w maszynce o średniej grubości.
  3. Wyrobić masę dodając wodę i przyprawy, aż stanie się kleista.
  4. Masą należy napełnić jelita, dzieląc je na odcinki o długości około 30 cm.
  5. Pozostawić kiełbasę do obeschnięcia, a następnie obwędzić w dymie aż nabierze lekko brązowego koloru.
  6. Uwędzoną kiełbasę należy parzyć około 25 minut w wodzie o temperaturze około 80 stopni.
  7. Po ugotowaniu kiełbasę należy wyjąć i ostudzić.

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa – dodatkowe informacje

Można pominąć wędzenie i kiełbasę parzyć od razu po przygotowaniu, będzie miała wówczas jaśniejszy kolor.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiczeri-wegetariańskie
Następny przepis: Kiełbasa Frikandel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode