Kiełbasa drobiowo-wieprzowa
Przygotowanie własnej kiełbasy w domowych warunkach jest nieskomplikowane i daje dużo satysfakcji, zwłaszcza gdy możemy korzystać z naszych ulubionych składników. Nasz przepis na kiełbasę drobiowo-wieprzową, to połączenie aromatycznego mięsa wieprzowego z delikatnym mięsem drobiowym. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią tradycyjne, domowe smaki. Perfekcyjnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych spotkań z rodziną i znajomymi. A przede wszystkim, jest to receptura, która pozwoli Ci poczuć prawdziwy smak domowej kiełbasy, takiej jaką pamiętamy z dzieciństwa.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy mięsa drobiowego (wytrybowanego z udek)
- 0,5 kilograma mięsa wieprzowego (np. Kulinarnego, podgardle itp)
- ok. 5 dekagramów soli peklowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 szklanki zimnej wody
Kiełbasa drobiowo-wieprzowa – jak zrobić?
- Kiełbasę drobiowo-wieprzową można przygotować według poniższego przepisu.
Sposób przygotowania:
- Mięso należy pokroić w kawałki, a następnie wsypać sól peklową i cukier. Całość należy wymieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Następnego dnia mięso należy zemleć w maszynce o średniej grubości.
- Wyrobić masę dodając wodę i przyprawy, aż stanie się kleista.
- Masą należy napełnić jelita, dzieląc je na odcinki o długości około 30 cm.
- Pozostawić kiełbasę do obeschnięcia, a następnie obwędzić w dymie aż nabierze lekko brązowego koloru.
- Uwędzoną kiełbasę należy parzyć około 25 minut w wodzie o temperaturze około 80 stopni.
- Po ugotowaniu kiełbasę należy wyjąć i ostudzić.
Kiełbasa drobiowo-wieprzowa – dodatkowe informacje
Można pominąć wędzenie i kiełbasę parzyć od razu po przygotowaniu, będzie miała wówczas jaśniejszy kolor.