Kebabki
Kebabki to pyszna i prosta propozycja na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi czy piknik w plenerze. Te aromatyczne, mięsne specjały pochodzą z kuchni bliskowschodniej, ale zyskały popularność na całym świecie. Na szczególną uwagę zasługuje ich wyjątkowe przyprawienie, które daje bogactwo smaku i zapachu. Kebabki są dość uniwersalne, można je przygotować z różnych rodzajów mięsa, a także z dodatkiem warzyw. Wybierając odpowiednie składniki, możemy dowolnie modyfikować smak dania, dostosowując go do własnych preferencji i specjalnych diet. Kebabki to danie, które z pewnością zaskoczy twoich gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto
- 1/2 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 4 dag masła
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oregano
- 1/2 łyżki cukru
- 1 szkl mleka
- Farsz
- 1/2 pora
- 1cebula
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 40 dag pieczarek ( zetrzeć na tarce )
- 1/2 kg fileta z kurczaka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 10-15 dag sera żółtego
- przyprawa do gyrosa
- sól
- pieprz
Kebabki – jak zrobić?
- 1. Wykonanie ciasta
Drożdże rozpuścić w1/2 szkl letniego mleka dosypać tyle mąki aby powstało ciasto konsystencji śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie dodać resztę składników (masło rozpuścić). Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
- 2. Wykonanie farszu
Pora i cebulkę pokroić w krążki i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażyć. Fileta kroimy w kostkę wymieszać z przyprawą do gyrosa, następnie smażymy. Pieczarki podsmażyć. Wszystkie składniki łączymy dodajemy przecier pomidorowy. Gdy farsz ostygnie dodajemy żółty ser starty na tarce. Doprawić całość solą i pieprzem do smaku.
- 3. Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki o średnicy 14 cm. Lepimy pierogi.
Gotowe smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temp. 180 st. około 15 min.
Kebabki – dodatkowe informacje
Pierogi dobrze smakują z barszczykiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: keczup paprykowy
Następny przepis: Keks cytrynowy z bakaliami