Kebabki

Kebabki

Kebabki to pyszna i prosta propozycja na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi czy piknik w plenerze. Te aromatyczne, mięsne specjały pochodzą z kuchni bliskowschodniej, ale zyskały popularność na całym świecie. Na szczególną uwagę zasługuje ich wyjątkowe przyprawienie, które daje bogactwo smaku i zapachu. Kebabki są dość uniwersalne, można je przygotować z różnych rodzajów mięsa, a także z dodatkiem warzyw. Wybierając odpowiednie składniki, możemy dowolnie modyfikować smak dania, dostosowując go do własnych preferencji i specjalnych diet. Kebabki to danie, które z pewnością zaskoczy twoich gości.

Składniki:

  • Ciasto
  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 4 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 szkl mleka
  • Farsz
  • 1/2 pora
  • 1cebula
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 40 dag pieczarek ( zetrzeć na tarce )
  • 1/2 kg fileta z kurczaka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 10-15 dag sera żółtego
  • przyprawa do gyrosa
  • sól
  • pieprz

Kebabki – jak zrobić?

  1. 1. Wykonanie ciasta

    Drożdże rozpuścić w1/2 szkl letniego mleka dosypać tyle mąki aby powstało ciasto konsystencji śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie dodać resztę składników (masło rozpuścić). Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

  2. 2. Wykonanie farszu

    Pora i cebulkę pokroić w krążki i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażyć. Fileta kroimy w kostkę wymieszać z przyprawą do gyrosa, następnie smażymy. Pieczarki podsmażyć. Wszystkie składniki łączymy dodajemy przecier pomidorowy. Gdy farsz ostygnie dodajemy żółty ser starty na tarce. Doprawić całość solą i pieprzem do smaku.

  3. 3. Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki o średnicy 14 cm. Lepimy pierogi.

    Gotowe smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temp. 180 st. około 15 min.

kebabki

Kebabki – dodatkowe informacje

Pierogi dobrze smakują z barszczykiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: keczup paprykowy
Następny przepis: Keks cytrynowy z bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode