Keks cytrynowy z bakaliami

Keks cytrynowy z bakaliami

Przygotowanie pysznego, domowego keksu cytrynowego z bakaliami to prawdziwa przyjemność dla każdego cukiernika. Jest to ciasto, które swoim aromatem potrafi wypełnić cały dom, zwiastując nadchodzące świąteczne dni. Starannie dobrana mieszanka przypraw oraz wielokolorowe bakalie dodają keksowi oryginalnego, wyrafinowanego smaku. Natomiast świeży akcent cytryny sprawia, że ciasto to staje się nie tylko pachnące, ale i wyjątkowo świeże w smaku. Cytryna doskonale komponuje się z bakaliami, rewelacyjnie podkreślając ich smak i dodając nutki świeżości. Niemniej jednak, to ciasto smakuje równie świetnie w dowolnym innym okresie, najważniejsze, żeby podać je w towarzystwie ciepłego napoju i bliskich osób.

Składniki:

  • Forma: 36×10 cm
  • Składniki o temperaturze pokojowej
  • 40 dag mąki tortowej
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • Papier do pieczenia
  • 2 opakowania mieszanki keksowej (10 dag x2)
  • 10 dag skórki pomarańczowej (zostawić 1 łyżkę do dekoracji)
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka białka

Keks cytrynowy z bakaliami – jak zrobić?

  1. 1.
    Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, dodać do ciasta wraz z sokiem z cytryny, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę – pól szklanki mąki zostawić, wymieszać z proszkiem do pieczenia, mleko. Wymieszać delikatnie. Na koniec mieszania dodać pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wszystkie bakalie(1 opakowanie mieszanki keksowej, drugie zostawić do dekoracji) wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temp. 170 stopni – 60 minut. Ciasto przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i białkiem, polać wystudzone ciasto, udekorować skórką pomarańczową oraz mieszanką keksową.

Keks cytrynowy z bakaliami – dodatkowe informacje

1. Do ciasta keks cytrynowego z bakaliami można dodać kilka kropli rumu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kebabki
Następny przepis: keks marchewkowy z bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode