KASZUBSZCZAKI, czyli śledzie po kaszubsku!

KASZUBSZCZAKI, czyli śledzie po kaszubsku!

Poznaj tradycyjne smaki polskiego Pomorza z tym klasycznym przepisem na Kaszubszczaki, czyli śledzie po kaszubsku!To danie jest atrakcyjne nie tylko dla smakoszy rybnych przysmaków, ale także dla miłośników regionalnej kuchni. Kluczowe składniki tego przepisu to soczyste filety śledziowe i ogórki kiszone. Przyrządzone w autentyczny kaszubski sposób, śledzie po kaszubsku są pysznym, sycącym daniem, które można podawać jako przystawkę albo jako danie główne w towarzystwie pieczywa. Nic nie odda lepiej ducha regionu niż ten wyjątkowy, delikatnie słony smak śledzi zanurzonych w majonezie i przyprawach, złamany kwasowością kiszonych ogórków.

Składniki:

  • 5 ładnych, jędrnych filetów śledziowych solonych
  • 2 duże cebule
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • garść rodzynek
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 kiszone ogórki
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz)
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

Kaszubszczaki, czyli śledzie po kaszubsku! – jak zrobić?

  1. Śledzie opłukać i zamoczyć w zimnej wodzie na godzinę (czas moczenia zależy od stopnia zasolenia). Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na sporej ilości oleju. Doprawić przyprawami.
  2. Dodać rodzynki i pokrojone w mniejsze kawałki suszone śliwki. Całość smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Dalej smażyć na dość dużym ogniu, cebulka ma ściemnieć, ale nie powinna się spalić.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę podsmażać. Dodać ketchup i kilka łyżek oleju, wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić w małe paseczki. Ułożyć warstwami naprzemiennie: (cebula w zalewie, śledzie). Ostatnią warstwą powinna być warstwa cebulowa.

KASZUBSZCZAKI – dodatkowe informacje

Śledzie po kaszubsku z ogórkiem kiszonym najlepiej smakują następnego dnia, dlatego przygotuj je dzień przed planowanym podaniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Katarzynka
Następny przepis: Kaukaska adżika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode