Karczochy z dipem śmietankowym

Karczochy z dipem śmietankowym

Zapraszamy do skosztowania jednego z naszych ulubionych, łatwych do przygotowania przepisów – Karczochy z dipem śmietankowym. Nie tylko smakują wyśmienicie, ale też są zdrową przekąską, pełną błonnika i witamin. Używamy karczochów z puszki dla wygody, ale nie obawiaj się, nadal zachowują swój naturalny, delikatny smak. Dla idealnego kontrastu dodajemy do nich pikantny śmietankowy dip, który jest doskonałym uzupełnieniem karczochów. To połączenie składników stanowi doskonały dodatek do każdego menu na przyjęcie czy wieczór z filmem. Bez względu na okoliczności, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu!

Składniki:

  • 2 duże karczochy
  • sok i skórka z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • dip śmietankowy z kolorowym pieprzem:
  • 200 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól morska
  • pieprz kolorowy

Karczochy z dipem śmietankowym – jak zrobić?

  1. Z karczochów odcinamy górną część na 1/3 wysokości. Odcinamy łodygę. Za pomocą nożyczek odcinamy wierzchołki listków.
    Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.
  2. Dip śmietankowy z kolorowym pieprzem:
    Karczochy wykładamy na talerz. Do miseczki przekładamy serek, śmietanę sól i pieprz. Mieszamy.
  3. Karczochy zjadamy liść po liściu maczając je w dipie. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po oberwaniu wszystkich liści odsłonimy dno, czyli serce karczocha. Jest ono najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią.

Słowa kluczowe: karczochy z puszki przepisy

Karczochy z dipem śmietankowym – dodatkowe informacje

UWAGA: Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: karczek zapiekany w sosie słodko-kwaśnym
Następny przepis: Karczochy z masłem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode