Karczochy z masłem czosnkowym

Karczochy z masłem czosnkowym

Karczochy z masłem czosnkowym to elegancki i prosty przepis, który doskonale nadaje się na wykwintne kolacje czy przyjęcia. Niezależnie od okazji, karczochy z masłem czosnkowym zawsze wzbudzają zachwyt. Ich charakterystyczny smak i tekstura idealnie łączą się z delikatnym masłem czosnkowym, tworząc prawdziwe kulinarny rarytas. Te piękne, liściaste warzywa są nie tylko imponujące pod względem wizualnym, ale również zdrowe, bogate w błonnik i antyoksydanty. To doskonały sposób na wprowadzenie do swojej kuchni nieco elegancji i kreatywności. Jak przygotować karczochy z masłem czosnkowym? Oto szybki i prosty przepis.

Składniki:

  • 2 duże karczochy
  • sok i skórka z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • masło czosnkowe:
  • 100 g masła
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz kolorowy

Karczochy z masłem czosnkowym – jak zrobić?

  1. Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.
  2. Masło z czosnkiem:
    1. Masło roztapiamy.
    2. Do roztopionego masła dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, drobno posiekaną natkę, sól oraz pieprz.
  3. Karczochy wykładamy na talerz. Do miseczki przelewamy masło. Karczochy zjadamy liść po liściu maczając je w maśle. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po oberwaniu wszystkich liści odsłonimy dno, czyli serce karczocha. Jest ono najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią.

Karczochy z masłem czosnkowym – dodatkowe informacje

UWAGA: Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karczochy z dipem śmietankowym
Następny przepis: Karkówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode