Karczek pieczony

Karczek pieczony

Uwielbiamy pieczone mięso, a karczek pieczony to jedno z bardziej aromatycznych i soczystych dań. Jest to prosty i smaczny obiad, który możemy przygotować zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną okazję. To doskonały pomysł na komfortowe jedzenie, które możemy zjeść na ciepło jako obiad lub schłodzone, pokrojone w plastry jako przekąskę na chleb. Czego możemy chcieć więcej? Mięsa, które jest soczyste i pełne smaku, pieczone w piekarniku do złota, a potem duszone w folii, aby zatrzymać całą esencję. Ten przepis na karczek pieczony jest dokładnie tym, czego potrzebujesz, aby zadowolić swoje kubki smakowe. Jedno jest pewne, po prostu nie możesz się oprzeć tej kuszącej uczcie.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek suszony mielony
  • słodka czerwona papryka

Karczek pieczony – jak zrobić?

  1. Karczek pieczony – przepis:

    Mięso myjemy i nakłuwamy ze wszystkich stron przyrządem do nakłuwania mięsa lub obijamy tłuczkiem do mięsa.

  2. Ze wszystkich stron dość obficie obsypujemy przyprawami i przyklepujemy, żeby się nie obsypały. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.

  3. Odwijamy mięso, wkładamy do brytfanny z przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg). Karczek w piekarniku pieczemy 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę, cały czas pod przykryciem. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso jeszcze przynajmniej 30 minut. Karczek pieczony odstawiamy do wystudzenia.

  4. Zupełnie zimny karczek pieczony wyjmujemy z powstałej galaretki i przechowujemy w lodówce, zawinięte w folię aluminiową.

Karczek pieczony – dodatkowe informacje

Jeśli mamy większą karkówkę, wydłużamy czas pieczenia w temperaturze 150 stopni o 10 minut na każde 100 g nadwyżki. Wytworzony sos możemy zagęścić mąką. Podgrzany i pokrojony w grube plastry karczek pieczony można podawać wraz z powstałym sosem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: karczek gotowany z wodą i maggi
Następny przepis: Karczek pieczony w niskiej temperaturze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode