Karczek pieczony
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- sól
- pieprz
- czosnek suszony mielony
- słodka czerwona papryka
Karczek pieczony – jak zrobić?
- Karczek pieczony – przepis:
Mięso myjemy i nakłuwamy ze wszystkich stron przyrządem do nakłuwania mięsa lub obijamy tłuczkiem do mięsa.
-
Ze wszystkich stron dość obficie obsypujemy przyprawami i przyklepujemy, żeby się nie obsypały. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
-
Odwijamy mięso, wkładamy do brytfanny z przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg). Karczek w piekarniku pieczemy 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę, cały czas pod przykryciem. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso jeszcze przynajmniej 30 minut. Karczek pieczony odstawiamy do wystudzenia.
-
Zupełnie zimny karczek pieczony wyjmujemy z powstałej galaretki i przechowujemy w lodówce, zawinięte w folię aluminiową.
Karczek pieczony – dodatkowe informacje
Jeśli mamy większą karkówkę, wydłużamy czas pieczenia w temperaturze 150 stopni o 10 minut na każde 100 g nadwyżki. Wytworzony sos możemy zagęścić mąką. Podgrzany i pokrojony w grube plastry karczek pieczony można podawać wraz z powstałym sosem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: karczek gotowany z wodą i maggi
Następny przepis: Karczek pieczony w niskiej temperaturze