Karczek pieczony w niskiej temperaturze

Karczek pieczony w niskiej temperaturze

Karczek pieczony w niskiej temperaturze to majstersztyk kulinarny, który zaskakuje swoją aromatyczną, delikatną i intensywnie soczystą strukturą. Ten sposób obróbki mięsa pozwala na pełne wydobycie smaków i aromatów, a jednocześnie zapewnia idealną kruchość. To doskonała propozycja dla miłośników mięs, które długo pieczone w niskiej temperaturze zyskują niepowtarzalny charakter. Karczek pieczony w niskiej temperaturze to danie, które z powodzeniem można podać podczas rodzinnej uroczystości, ale też na codziennym obiedzie. Wystarczy jedynie cierpliwość i odpowiednie przyprawy, aby stworzyć prawdziwe arcydzieło.

Składniki:

  • 1-1,5kg karczku
  • 20gr peklo soli (na kg mięsa)
  • Siatka wędliniarska

Karczek pieczony w niskiej temperaturze – jak zrobić?

  1. Karczek myjemy, osuszamy, nacieramy peklo solą i wkładamy do lodówki na 4 dni. Każdego dnia 2 razy dziennie wylewamy powstały płyn i przewracamy go na 2 stronę.
  2. Po 4 dniach mięso wkładamy do siatki i pieczemy w piekarniku w 100 stopniach Celsiusza z termoobiegiem przez około 2-3 godziny (zależy od ilości mięsa).
  3. Mięso jest gotowe, gdy temperatura w środku osiągnie 72 stopnie (w najgrubszym miejscu).
  4. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy mięso jest zimne, wkładamy je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Podajemy z chrzanem na kanapeczki. SMACZNEGO!

Słowa kluczowe: mięso pieczone w niskiej temperaturze, karkówka pieczona w niskiej temperaturze, mięso długo pieczone w niskiej temperaturze.

Karczek pieczony w niskiej temperaturze – dodatkowe informacje

Podczas pieczenia najlepiej aby mięso wisiało a nie leżało w jakimś naczyniu. W ten sposób robię większość mięs na kanapki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karczek pieczony
Następny przepis: Karczek pieczony z farszem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode