Jogurtowe Krokiety Z Farszem Ziemniaczano Pieczarkowym
Jogurtowe Krokiety z Farszem Ziemniaczano Pieczarkowym to idealny pomysł na smaczne i pełne białka danie główne czy przekąskę. Delikatne, kremowe jogurtowe ciasto pozwala farszowi prawdziwie zabłysnąć, a kluczową rolę odgrywa tu farsz pieczarkowy, które doskonale komponuje się ze strukturą krokietów. Ziemniaki nadają potrawie sycącego charakteru, podczas gdy pieczarki wprowadzają wyraźny, bogaty smak. Całość jest łatwa do przygotowania i można ją dostosować do swoich ulubionych smaków dodając zioła lub inne warzywa. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także zapewniają wygodną i zbilansowaną opcję posiłku. Spróbujcie sami!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 6 krokietów na patelnie o śred. 24 cm
- Jogurtowe ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka kl M
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3/4 szkl mąki pszennej tortowej
- 3/4 szkl wody gazowanej
- dwie szczypty proszku do pieczenia
- sól
- Farsz:
- 3 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane, utłuczone i ostudzone (mogą być wczorajsze)
- 350 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki startego sera mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- oliwa/olej do smażenia
- Panierka bez jajek:
- około 1/2 szkl mleka
- bułka tarta
Jogurtowe krokiety z farszem ziemniaczano pieczarkowym – jak zrobić?
- Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe i odstawiamy na 10-15 minut, a następnie smażymy naleśniki (smażyłam na patelni o śred. 24 cm) naleśniki ciężej rozlewają się po patelni i wychodzą grubsze.
- Każdy upieczony naleśnik, przekładamy na talerz, układając jeden na drugim i przykrywamy drugim talerzem, naleśniki pozostaną wtedy miękkie i wilgotne 🙂
- Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy do miękkości na oleju pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Następnie obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebulki. W trakcie przesmażania solimy i pieprzymy pieczarki. Przesmażamy do odparowania wody.
- Przesmażone mieszamy z ziemniakami oraz mozzarellą, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
- Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu i składamy w kopertę, zamaczamy w mleku bądź jajku oraz obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju.
Jogurtowe Krokiety Z Farszem Ziemniaczano Pieczarkowym – dodatkowe informacje
Ps. farsz pieczarkowy do krokietów przed nakładaniem na naleśniki możemy sobie podzielić na „kupki” aby w każdym krokiecie było go po równo 🙂
Oczywiście możecie zrobić tradycyjna panierkę z dodatkiem jajka, ja tym razem chciałam aby były lżejsze krokiety.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: JOGURTOWE CIASTO z BRZOSKWINIAMI i CIASTECZKAMI AMARETTI
Następny przepis: JOGURTOWE PTASIE MLECZKO