JOGURTOWE CIASTO z BRZOSKWINIAMI i CIASTECZKAMI AMARETTI

JOGURTOWE CIASTO z BRZOSKWINIAMI i CIASTECZKAMI AMARETTI

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami i ciasteczkami Amaretti to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie połączenie słodkiego smaku owoców i ciasta z lekkim, orzechowym posmakiem włoskich ciasteczek. Gęsty, aromatyczny jogurt doskonale wzbogaca ciasto podany razem z soczystymi brzoskwiniami. Skruszone ciasteczka Amaretti dodają natomiast do deseru zaskakującego chrupkości oraz cudownego aromatu migdałów. Piękne i orzeźwiające, to ciasto łączy w sobie smaki lata i włoskiej kuchni, tworząc niepowtarzalne połączenie idealne na każdą okazję. Wypróbuj ten przepis i spraw, by Twój dom napełnił się atmosferą słonecznej Italii.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 160 g cukru
  • 1 kubeczek (125 ml) jogurtu naturalnego lub brzoskwiniowego
  • 100 g masła
  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • szczypta soli

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami i ciasteczkami amaretti – jak zrobić?

  1. image-0fvyxca
    Brzoskwinie umyć obrać ze skórki. Jedna pokroić w plasterki, a pozostałe dwie na kawałeczki.
  2. Ciasteczka amaretti rozkruszyć.
  3. W rondelku rozpuścić masło i przestudzić.
  4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
  5. Jajka miksować z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Miksując na bardzo wolnych obrotach dodać jogurt, a następnie roztopione masło, przesianą mąkę i szczyptę soli.
  6. Na sam koniec delikatnie mieszając dodać 70 g rozkruszonych ciasteczek i pokrojone na kawałeczki brzoskwinie.
  7. Dno blaszkę o średnicy 24 cm wyścielić papierem do pieczenia, a boki natłuścić. Do tak przygotowanej foremki wylać ciasto.
  8. image-267sx6k
    Na cieście poukładać pokrojoną w plasterki brzoskwinie i posypać pozostałymi (30g) rozkruszonymi ciasteczkami amaretti.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 35-40 min.

    Buon Appetito!

JOGURTOWE CIASTO z BRZOSKWINIAMI i CIASTECZKAMI AMARETTI – dodatkowe informacje

Jeśli używasz blaszki prostokatnej, ilość ciasta wystarcza na blaszkę o wielkości ok. 35×25 cm. Poza sezonem na świeże brzoskwinie można użyć tych z puszki (należy je dobrze odsączyć z syropu).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jogurtowe kluseczki kładzione łyżką
Następny przepis: Jogurtowe Krokiety Z Farszem Ziemniaczano Pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode