Jogurtowe ciasto z sezonowymi owocami

Jogurtowe ciasto z sezonowymi owocami

Zapraszamy do spróbowania pysznego jogurtowego ciasta z sezonowymi owocami. Jest to wspaniały sposób na wykorzystanie dobrodziejstw natury, które dają nam różne pory roku. Ta rozkosz dla podniebienia jest za każdym razem inna – zależy od tego, które owoce są aktualnie dostępne. Będzie to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości, ale też dla tych, którzy cenią sobie lekkość i świeżość w jednym. Jogurtowe ciasto z owocami sezonowymi to przepis, który zaskoczy nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Przyrządzanie tego deseru to prawdziwa przyjemność, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 lub 1 i 1/2 cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ! nie łyżeczki cukru waniliowego
  • dowolne owoce sezonowe

Jogurtowe ciasto z sezonowymi owocami – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 2 łyżki mąki odmierzamy do obtoczenia owoców np. truskawek, malin.
  2. W oddzielnej misce miksujemy cukier, cukier waniliowy i jajka na puszystą, jednolitą, jasną masę. Powoli, stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy, jogurt, olej i mąkę. Miksujemy aż do połączenia się składników. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub po prostu wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto na blachę i rozprowadzamy równomiernie. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie obtaczamy w odłożonej mące, układamy je na masie.
  3. Ciasto pieczemy 30-45min. w temp. 180st.

Jogurtowe ciasto z sezonowymi owocami – dodatkowe informacje

Ciasto możemy zrobić z dowolnymi owocami, w tym sezonowymi. Możemy użyć na przykład truskawek, malin lub innych owoców dostępnych w danej porze roku.

Warto przed dodaniem owoców do ciasta obsypać je mąką z dużą ilością wody. Dzięki temu unikniemy sytuacji, gdy owoce opadną na dno ciasta podczas pieczenia i pozbawimy się równomiernego rozłożenia smaku i konsystencji ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jogurtowe bułki na sodzie
Następny przepis: Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode