Jesienny deser – gruszka w czekoladzie
Zapraszam do przygotowania wyrafinowanego i sezonowego smakołyku, idealnego na chłodne, jesienne dni. Przepis na gruszkę w czekoladzie to cudowne połączenie smaku dojrzałego, soczystego owocu i słodkości ciemnej czekolady. To prosty deser, który z pewnością podbije serca nie tylko miłośników gruszek. Elegancki i przepyszny, pachnący aromatem jesieni, sprawdzi się również jako wykwintne zakończenie świątecznej czy weekendowej kolacji. Przygotowanie go nie zabierze wiele czasu, a rezultat na pewno zadowoli podniebienia gości. Zapraszamy do odkrycia tajników deseru, który łączy w sobie prostotę wykonania, wyjątkowy smak i elegancję.
admin
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 twarde gruszki
- Pół tabliczki gorzkiej czekolady
Jesienny deser – gruszka w czekoladzie – jak zrobić?
- Gruszki umyć i obrać cienko skórkę. Odciąć dół gruszki, aby stabilnie stała. Wyjąć gniazdo nasienne.
- Do wody dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i imbir i zagotować.
- Do gotującej zalewy włożyć gruszki i gotować około 40 minut (czas gotowania zależy od wielkości gruszki).
- Gruszki gotować, aż staną się śliskie.
- Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i polać ugotowane gruszki.
- Można posypać orzechami, migdałami.
Jesienny deser – gruszka w czekoladzie – dodatkowe informacje
Gruszki można podać z lodami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jesienna tarta z jabłkami
Następny przepis: Jesienny tort dyniowy z babim latem z karmelu