Jesienny tort dyniowy z babim latem z karmelu

Jesienny tort dyniowy z babim latem z karmelu

Zanurzmy się w ciepłe, bogate smaki jesieni, próbując przygotować tort dyniowy z babim latem z karmelu. Ten wyjątkowy deser to połączenie delikatnej, aromatycznej dyni z lekkością słodkiego karmelu, które razem tworzą niepowtarzalny smak. Składniki wykorzystane w tym przepisie doskonale wpisują się w jesienną atmosferę – ciepło dyni i dymiący karmel przypominają o złocistych liściach i chłodniejszych wieczorach. Zwieńczeniem tego deseru są nitki z karmelu – detail, który dodaje elegancji i jest kwintesencją jesieni w jednym ciepłym, smacznym kęsie. Gotowy tort stanowi symfonię smaków idealną na jesienne wieczory.

Składniki:

  • Dyniowe blaty (składniki na jeden blat):
  • – 1 szklanka mąki pszennej;
  • – 50 dag miąższu dyni;
  • – 6 łyżek cukru;
  • – 2 jajka;
  • – 1/2 szklanki oleju;
  • – 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • – 1 łyżeczka cynamonu;
  • – szczypta soli;
  • Krem kawowy:
  • – 200 g masła;
  • – 4 żółtka;
  • – 400 ml mocnej kawy;
  • – 1 torebka budyniu waniliowego;
  • – 3/4 szklanki cukru pudru;
  • – 1 łyżka spirytusu;
  • Krem czekoladowy:
  • – 200 g czekolady deserowej;
  • – 150 g masła;
  • – 20 g cukru pudru;
  • – łyżka kakao;
  • – 1 łyżka spirytusu;
  • Dodatkowo:
  • – powidła śliwkowe;
  • – 1/2 szklanki cukru do przygotowania karmelu
  • – kilka łyżek mleka.

Jesienny tort dyniowy z „babim latem” z karmelu – jak zrobić?

  1. Blat dyniowy (najlepiej upiec dwa osobne blaty w tortownicy o średnicy 28 cm).
    Miąższ dyni oczyszczamy z pestek, kroimy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. Studzimy i miksujemy.
  2. W misce mieszamy suche składniki na ciasto. W osobnej miksujemy jajka z dynią i olejem. Dodajemy sypkie składniki i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. Analogicznie wykonujemy drugi blat.
  3. Krem kawowy – 400 ml mocnej kawy gotujemy z torebką budyniu waniliowego. Następnie do zagęszczonej masy dodajemy 4 utarte żółtka. Ucieramy na puch masło z cukrem pudrem i dokładnie łączymy z ostudzoną masą budyniową cały czas miksując. Dla wzbogacenia smaku dodajemy do kremu łyżkę spirytusu.
  4. Krem czekoladowy – w miseczce umieszczonej w garnku z niewielką ilością gotującej się wody, roztapiamy czekoladę. Następnie czekoladę łączymy z utartym z cukrem pudrem masłem. Do masy dodajemy rozmieszane w 20 ml wody łyżkę kakao oraz odrobinę spirytusu stale miksując.
  5. Pierwszy blat dyniowy smarujemy warstwą powideł śliwkowych, następnie układamy krem kawowy i kolejny blat. Drugi blat smarujemy również powidłami śliwkowymi i układamy czekoladową masę, która posłuży nam również do wysmarowania brzegów. Na torcie układamy kawałki śliwek.
  6. Tort ozdabiamy dekoracją z karmelowych nitek. Pół szklanki wody i pół szklanki cukru gotujemy w rondelku aż do osiągnięcia gęstego syropu złocistego koloru. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i nabieramy na łyżeczkę odrobinę karmelu. Unosząc łyżeczkę wysoko nad tortem zauważymy tworzące się w powietrzu cienkie nitki z karmelu, które przyozdobią nasz tort. Wielokrotnie powtarzamy czynność tworząc fantazyjną pajęczynę. Resztę karmelu możemy połączyć z odrobiną mleka i polać kawałki śliwek.

Jesienny tort dyniowy z babim latem z karmelu – dodatkowe informacje

Smak blatów dyniowych wzbogaci dodatek miodu lub brązowego cukru, możemy przygotować również ciasto ze zdrowej, razowej mąki orkiszowej, która doskonale pasuje do smaku jesiennych owoców. Warto użyć powideł śliwkowych domowej roboty z dodatkiem nitki z karmelu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jesienny deser - gruszka w czekoladzie
Następny przepis: jeżyki owsiane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode