Jesienny deser - gruszka w czekoladzie

Jesienny deser – gruszka w czekoladzie

Zapraszam do przygotowania wyrafinowanego i sezonowego smakołyku, idealnego na chłodne, jesienne dni. Przepis na gruszkę w czekoladzie to cudowne połączenie smaku dojrzałego, soczystego owocu i słodkości ciemnej czekolady. To prosty deser, który z pewnością podbije serca nie tylko miłośników gruszek. Elegancki i przepyszny, pachnący aromatem jesieni, sprawdzi się również jako wykwintne zakończenie świątecznej czy weekendowej kolacji. Przygotowanie go nie zabierze wiele czasu, a rezultat na pewno zadowoli podniebienia gości. Zapraszamy do odkrycia tajników deseru, który łączy w sobie prostotę wykonania, wyjątkowy smak i elegancję.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 twarde gruszki
  • Pół tabliczki gorzkiej czekolady

Jesienny deser – gruszka w czekoladzie – jak zrobić?

  1. Gruszki umyć i obrać cienko skórkę. Odciąć dół gruszki, aby stabilnie stała. Wyjąć gniazdo nasienne.
  2. Do wody dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i imbir i zagotować.
  3. Do gotującej zalewy włożyć gruszki i gotować około 40 minut (czas gotowania zależy od wielkości gruszki).
  4. Gruszki gotować, aż staną się śliskie.
  5. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i polać ugotowane gruszki.
  6. Można posypać orzechami, migdałami.

Jesienny deser – gruszka w czekoladzie – dodatkowe informacje

Gruszki można podać z lodami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jesienna tarta z jabłkami
Następny przepis: Jesienny tort dyniowy z babim latem z karmelu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode