Jesienna tarta z jabłkami
Zapraszam do wypróbowania przepisu na jesienną tartę z jabłkami. Ten prosty, lecz wykwintny deser z pewnością urzeknie Was swoją słodkością, a aromat świeżych, soczystych jabłek oraz korzennych przypraw zanurzy Was w klimat ciepłych, jesiennych wieczorów. Tarta z jabłkami to klasyczne danie, które nigdy nie wychodzi z mody. Idealnie komponuje się z gorącą, aromatyczną herbatą lub kawą. Co więcej, ten przysmak jest nie tylko smaczny, ale także pięknie prezentuje się na stole, dzięki warstwie lśniących, skąpanych w karmelu jabłek na wierzchu. Zatem, jeśli szukacie inspiracji na jesienny deser, ta tarta na pewno Was nie zawiedzie.
admin
Składniki:
- 350g mąki pszennej tortowej
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego (32g)
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 150g masła
- JABŁKA PRAŻONE:
- 1,5kg jabłek
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- 1½ łyżka cukru waniliowego
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 90g masła
- 150 ml wody
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- DODATKOWO:
- kasza manna
- forma do tarty o średnicy 26 cm
Jesienna tarta z jabłkami – jak zrobić?
- Wszystkie suche składniki na ciasto połącz ze sobą. Dodaj żółtka, śmietanę oraz masło starte na tarce o dużych oczkach. Posiekaj nożem, następnie zagnieć w kulkę uzyskując gładkie i jednolite ciasto. Podziel na dwie części ⅔ i ⅓. Owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
-
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i umieść w misce. Dodaj sok cytryny, cukier, całe goździki, cukier waniliowy, gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj.
Na rozgrzane masło wrzuć jabłka i duś na małym ogniu aż cukier się rozpuści a owoce zaczną wytrącać sok. Kiedy część jego odparuje a jabłka zaczną rozpadać się na mniejsze kawałki cienkim strumieniem wlej wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotuj tylko do zgęstnienia.
Jeśli chcesz otrzymać luźniejszą konsystencję, dodaj mniej mąki ziemniaczanej lub całkowicie pomiń ten krok. Zostaw do ostudzenia.
- Większą część schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wcześniej wysmarowaną formę masłem łącznie z brzegami. Ponakłuwaj widelcem. Posyp kaszą manną i wyłóż jabłka. Wyrównaj lekko ugniatając. Formę z ciastem włóż do lodówki na czas przygotowania drugiej porcji ciasta.
-
Rozwałkuj i wycinaj foremką kształt kwiatków ( duże 16szt, małe 24szt.). Wycięte wzory z ciasta poukładaj na jabłkach sklejając je z bokami. Tak przygotowaną tartę schładzaj w lodówce jeszcze 20 minut. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C piecz ok, 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Jeśli ciasto z góry będzie się szybko przypiekać, przykryj papierem do pieczenia.
Słodkich chwil.
Jesienna tarta z jabłkami – dodatkowe informacje
Cały Filmik krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube. /smacznie_na_talerzu/?hl=en https://youtu.be/z6jNHHp7HrA
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa
Następny przepis: Jesienny deser - gruszka w czekoladzie