Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa
Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa to pyszne, rozgrzewające danie, które z pewnością uprzyjemni chłodne, deszczowe dni. Bogactwo smaków, które skrywa w sobie, wprowadzi odrobinę optymizmu i ciepła do jesiennych wieczorów. Dynia i cukinia to warzywa, które smakują wyjątkowo w sezonie, dodatkowo są bardzo zdrowe. Zatem ta aromatyczna zupa, pełna witamin, to doskonała propozycja na zdrowy, jesienno-zimowy obiad. Ten aromatyczny, niewymagający dużej ilości składników przepis, to moc składników prozdrowotnych. Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa, dzięki kremowej konsystencji, smakuje wręcz nieziemsko, a przy tym jest niskokaloryczna – idealna dla osób dbających o linię.
admin
Składniki:
- 4 małe cukinie
- 2 małe dynie
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (18% lub więcej)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 centymetry korzenia imbiru
- sól
- pieprz
- papryczka chili (1 cm)
- 5 łyżek pestek dyni
Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa – jak zrobić?
- Obraną dynie i cukinię kroimy w 1-centymetrową kostkę.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w taką samą kostkę jak cukinię i dynię. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
- W garnku na rozgrzany olej z masłem wrzucamy cebulę i czosnek a po 2 minutach cukinię i dynię. Podsmażamy około 10 minut aż zaczną się szklić.
- Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia, wtedy wrzucamy ziemniaki i gotujemy do ich miękkości, wrzucamy papryczkę i ścieramy korzeń imbiru.
- Miksujemy do gładkości, doprawiamy śmietanką, gałką, solą i odrobiną pieprzu. Miksujemy jeszcze raz do połączenia składników.
- Na suchej patelni prażymy pestki aż się zarumienią. Posypujemy przelaną do miseczek zupę.
Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś woli delikatniejszą wersję, nie wrzucajmy papryczki chili i doprawmy samym pieprzem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jesienna zupa z fasoli mung
Następny przepis: Jesienna tarta z jabłkami