Jesienna tarta z jabłkami

Jesienna tarta z jabłkami

Zapraszam do wypróbowania przepisu na jesienną tartę z jabłkami. Ten prosty, lecz wykwintny deser z pewnością urzeknie Was swoją słodkością, a aromat świeżych, soczystych jabłek oraz korzennych przypraw zanurzy Was w klimat ciepłych, jesiennych wieczorów. Tarta z jabłkami to klasyczne danie, które nigdy nie wychodzi z mody. Idealnie komponuje się z gorącą, aromatyczną herbatą lub kawą. Co więcej, ten przysmak jest nie tylko smaczny, ale także pięknie prezentuje się na stole, dzięki warstwie lśniących, skąpanych w karmelu jabłek na wierzchu. Zatem, jeśli szukacie inspiracji na jesienny deser, ta tarta na pewno Was nie zawiedzie.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego (32g)
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 150g masła
  • JABŁKA PRAŻONE:
  • 1,5kg jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki
  • 1½ łyżka cukru waniliowego
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 90g masła
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • DODATKOWO:
  • kasza manna
  • forma do tarty o średnicy 26 cm

Jesienna tarta z jabłkami – jak zrobić?

  1. Wszystkie suche składniki na ciasto połącz ze sobą. Dodaj żółtka, śmietanę oraz masło starte na tarce o dużych oczkach. Posiekaj nożem, następnie zagnieć w kulkę uzyskując gładkie i jednolite ciasto. Podziel na dwie części ⅔ i ⅓. Owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i umieść w misce. Dodaj sok cytryny, cukier, całe goździki, cukier waniliowy, gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj.

    Na rozgrzane masło wrzuć jabłka i duś na małym ogniu aż cukier się rozpuści a owoce zaczną wytrącać sok. Kiedy część jego odparuje a jabłka zaczną rozpadać się na mniejsze kawałki cienkim strumieniem wlej wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotuj tylko do zgęstnienia.

    Jeśli chcesz otrzymać luźniejszą konsystencję, dodaj mniej mąki ziemniaczanej lub całkowicie pomiń ten krok. Zostaw do ostudzenia.

  3. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wcześniej wysmarowaną formę masłem łącznie z brzegami. Ponakłuwaj widelcem. Posyp kaszą manną i wyłóż jabłka. Wyrównaj lekko ugniatając. Formę z ciastem włóż do lodówki na czas przygotowania drugiej porcji ciasta.
  4. Rozwałkuj i wycinaj foremką kształt kwiatków ( duże 16szt, małe 24szt.). Wycięte wzory z ciasta poukładaj na jabłkach sklejając je z bokami. Tak przygotowaną tartę schładzaj w lodówce jeszcze 20 minut. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C piecz ok, 45 minut do tzw. suchego patyczka.

    Jeśli ciasto z góry będzie się szybko przypiekać, przykryj papierem do pieczenia.

    Słodkich chwil.

Jesienna tarta z jabłkami – dodatkowe informacje

Cały Filmik krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube. /smacznie_na_talerzu/?hl=en https://youtu.be/z6jNHHp7HrA


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa
Następny przepis: Jesienny deser - gruszka w czekoladzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode