Jak zrobić krokant?

Jak zrobić krokant?

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co to jest krokant? To nic innego jak karmelizowane orzechy, używane do dekoracji ciast i deserów. Może być trudne do znalezienia w sklepach, dlatego pokazujemy Ci, jak przygotować własny krokant w domu. W tym przepisie skupimy się na krokancie migdałowym. Jest łatwy do przygotowania i niezwykle smaczny. Przygotujmy więc krokant, który dzięki swojej chrupkości i słodkemu smaku, idealnie sprawdzi się jako dodatek do wypieków lub deserów. Przekonaj się, jak proste jest wykonanie domowego krokantu!

Składniki:

  • 200 g posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
  • 30 g masła
  • 150 g cukru

Jak zrobić krokant? – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Cukier wsypać na patelnię i skaramelizować na średnim ogniu. Gdy zacznie nabierać złocistego koloru dodać masło. Trzeba uważać, żeby karmelu nie spalić. Jeśli zaczną robić się grudki, rozgnieść je łyżką.
  2. Dodać posiekane orzechy, zamieszać i na chwilę zostawić na patelni, żeby nabrały złotego koloru. Uwaga: nie spalić!
  3. Wysypać zawartość patelni na papier do pieczenia i całkowicie wystudzić. Pokruszyć lub rozdrobnić np. w moździerzu. Posypać po deserze, torcie.

xxxx – dodatkowe informacje

Krokant pięknie wygląda na torcie, „Wieniec z Frankfurtu”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Prosty chleb na drożdżach
Następny przepis: Jałowcówka (Gin) według Czarka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode