Jak zrobić krokant?
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co to jest krokant? To nic innego jak karmelizowane orzechy, używane do dekoracji ciast i deserów. Może być trudne do znalezienia w sklepach, dlatego pokazujemy Ci, jak przygotować własny krokant w domu. W tym przepisie skupimy się na krokancie migdałowym. Jest łatwy do przygotowania i niezwykle smaczny. Przygotujmy więc krokant, który dzięki swojej chrupkości i słodkemu smaku, idealnie sprawdzi się jako dodatek do wypieków lub deserów. Przekonaj się, jak proste jest wykonanie domowego krokantu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
- 30 g masła
- 150 g cukru
Jak zrobić krokant? – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Cukier wsypać na patelnię i skaramelizować na średnim ogniu. Gdy zacznie nabierać złocistego koloru dodać masło. Trzeba uważać, żeby karmelu nie spalić. Jeśli zaczną robić się grudki, rozgnieść je łyżką.
- Dodać posiekane orzechy, zamieszać i na chwilę zostawić na patelni, żeby nabrały złotego koloru. Uwaga: nie spalić!
- Wysypać zawartość patelni na papier do pieczenia i całkowicie wystudzić. Pokruszyć lub rozdrobnić np. w moździerzu. Posypać po deserze, torcie.
xxxx – dodatkowe informacje
Krokant pięknie wygląda na torcie, „Wieniec z Frankfurtu”.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Prosty chleb na drożdżach
Następny przepis: Jałowcówka (Gin) według Czarka