Prosty chleb na drożdżach

Prosty chleb na drożdżach

Chleb – podstawowy element wielu kuchni na całym świecie, idealny dodatek do każdego posiłku. I choć w sklepach dostępne są przeróżne jego rodzaje, nic nie zastąpi smaku domowego, świeżo upieczonego pieczywa. Przedstawiamy prosty, ale niezwykle aromatyczny i smaczny przepis na chleb na drożdżach. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Ten łatwy chleb na drożdżach zachwyci zarówno początkujących, jak i doświadczonych kucharzy. To doskonały sposób, by przekonać się, jak proste może być pieczenie własnego chleba. Przygotuj swoje ulubione dodatki i ciesz się swoim dziełem.

Składniki:

  • około 500 g mąki pszennej
  • około 400 ml ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży (8 g suchych drożdży)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Prosty chleb na drożdżach – jak zrobić?

  1. Zaczyn:
    Drożdże rozrabiamy w 50 ml ciepłej wody, dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Ciasto:
    Kiedy drożdże wyrosną należy połączyć je z pozostałymi składnikami i wymieszać. W zależności od konsystencji ciasta należy podsypać je mąką lub dodać wody. Ciasto powinno być elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni.
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 2h. Jeśli ciasto próbuje uciec z miski (a mi czasami się to zdarza), możemy je ponownie wyrobić i znów odłożyć do wyrastania.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy bochenki. Samo ciasto powinno być na tyle zwarte, aby można je było ułożyć na blaszce do pieczenia (jeśli jednak boimy się utraty kształtu, możemy włożyć je do foremek wyłożonych papierem do pieczenia).
  5. Ustawiamy piekarnik na 230 stopni. Do naczynia żaroodpornego nalewamy wody i wstawiamy na dolną półkę piekarnika (dzięki temu skórka będzie chrupiąca). Bochenki posypujemy mąką i nacinamy na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika dopiero, kiedy będzie w pełni nagrzany i pieczemy ok. 35 minut.

Prosty chleb na drożdżach – dodatkowe informacje

Zamiast sypania wierzchu chleba mąką, możemy je posmarować rozkłóconym jajkiem i/lub posypać ziarnami. Ziarna możemy również dodać do ciasta podczas wyrabiania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajko w mikrofalówce (legit mój przepis)
Następny przepis: Jak zrobić krokant?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode