Jagody w cukrze
Jagody w cukrze to prawdziwa uczta dla każdego amatora słodkich przysmaków. Ten przepis jest doskonałym wynalazkiem dla tych, którzy lubią w pełni wykorzystywać sezon owocowy i cieszyć się smakiem soczystych, świeżych jagód przez cały rok. W przetworach domowych, takich jak ten, smak owoców jest nie tylko zachowany, ale również potęgowany dzięki dodatkowi cukru. Idealne jako dodatek do naleśników, gofrów czy deserów, a nawet same w słoiku. Prosty, ale efektowny sposób na przechowywanie letnich owoców to tylko jedna z zalet tej kuszącej kompozycji smaków. Spróbuj, a na pewno się przekonasz!
Piotr Zieliński
Składniki:
- jagody
- cukier
- słoiki
Jagody w cukrze – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Jagody umyć i powkładać do słoików.
Do każdego słoika wsypać po 1-2 łyżki cukru (w zależności od wielkości słoika).
Jagody pasteryzować przez 15 minut.
Słoiki zostawić w wodzie do ostygnięcia.
Jagody w cukrze – dodatkowe informacje
Jagody w cukrze są idealne do deserów oraz mogą pomóc w przypadku zimowej biegunki.