Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki to tradycyjne polskie bułeczki, które zasłynęły dzięki swojemu pysznemu, delikatnemu smakowi. Są nieodłącznym elementem polskiego lata, kiedy to jagody są najbardziej soczyste i pełne smaku. To połączenie delikatnego, miękkiego ciasta na jagodzianki z wyjątkowo słodkimi, lekko kwaskowymi jagodami tworzy niezapomniane doznania kulinarne. Idealne jako przekąska na piknik czy deser po obiedzie. Te małe, niebieskie smakołyki są prawdziwym rarytasem i oznaką, że lato jest w pełni. Składniki są proste i łatwo dostępne, ale ich wyjątkowe połączenie czyni ten przepis wyjątkowym.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 1 kg i 1 szklanka mąki
  • 8 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • jagody zmieszane z cukrem

Jagodzianki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka ucieramy z drożdżami, mleko z margaryną rozgrzewamy, a mąkę, olej, cukier waniliowy wsypać do miski. Następnie dodać do tego żółtko z drożdżami a na koniec dodać cukier wraz z tłuszczem. Ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto w misce niech nam nie rośnie tylko od razu przystąpmy do robienia jagodzianek. Już po przygotowaniu jagodzianki układamy w blaszce i czekamy aż trochę urosną.
  2. Jagodzianki pieczemy w temperaturze ok. 170*C przez ok. 30 minut. (Będziecie widziały jak się odpowiednio zarumienią :)).

Jagodzianki – dodatkowe informacje

Możemy przygotować również na nie lukier. Kilka łyżeczek mleka ucieramy z cukrem pudrem aż mieszanka będzie odpowiednio gęsta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jagody w cukrze
Następny przepis: Jagodzianki na oleju

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode